СМС ПОРУКЕ ПИСАНЕ НА ЋИРИЛИЦИ СКУПЉЕ НЕГО ОНЕ ПИСАНЕ НА ЛАТИНИЦИ

Милан Кркобабић, потпредседник ПУПС-а упозорава на све веће потискивање ћирилице, па чак и њен неравноправан третман у јавној употреби у Србији.

– Као један од најдрастичнијих примера гажења националног писма истичем праксу најмање двоструко скупљег тарифирања ћириличних СМС порука путем мобилне телефоније у односу на поруке писане на латиничном писму.

Познато је да велики број грађана током новогодишњих празника упућује честитке управо путем СМС порука. У просеку, у Србији се око Нове године пошаље више од 100 милиона СМС порука. При томе, у једну СМС поруку, уколико је пишете ”ошишаном” латиницом (без квачица) стаје око 160 карактера (словних ознака, размака и сл.), док уколико пишете на регуларној латиници или на ћирилици може да стане максимално 70 карактера. То значи да кад неком желите да честитате Нову годину на ћирилици, морате да пошаљете две или више СМС порука, које би на латиничном писму стале у једну.

Сматрам да се на овај начин дискриминише матично, национално писмо и због тога позивам надлежне државне органе као и оператере мобилне телефоније да што пре нађу начин да ћирилицу ставе у равноправан положај са латиничним писмом. Истичем да су Русија и Бугарска одавно решиле овај проблем у корист матичног писма, што говори да ни у Србији не би требало да постоје препреке да се учини исто- каже Кркобабић.

Он додаје да је крајње време да се донесу конкретне мере које ће зауставити све драматичније одумирање ћириличног писма. Кркобабић напомиње и да ће се, у наредном периоду, изаћи са низом конкретних предлога којима ће се поспешити употреба ћирилице, као једног од најзначајнијих симбола националног идентитета.


Leave a Reply

Your email address will not be published.