МИЛАН КРКОБАБИЋ: НИКО НЕЋЕ ОСТАТИ ГЛАДАН

Пројекат збрињавања Рома из нехигијенског насеља испод Газеле коштао је више од два милиона евра. Према неким проценама, у Београду има око стотину таквих насеља, и рачуницом долазимо до јако велике суме новца која је потребна за решавање тог проблема. Ово питање ћемо решавати металним контејнерима, који представљају неупоредиво бољи квалитет живљења.

На тај начин извршићемо социјализацију ромске популације и испунити сва четири елемента, од крова над главом, запошљавања, здравствене заштите, па до школовања – каже у разговору за Данас Милан Кркобабић, заменик градоначелника.

Помоћ од 16.000 динара на годишњем нивоу добија 65.000 угрожених пензионера. Обећали сте да ће та помоћ убудуће износи 4.000 динара месечно.

– Иако се ближе избори то обећање није предизборно, јер ту идеју заступам од самог почетка. Берлин, где сам прво путовао када сам ступио на функцију, пензионерима који имају месечну пензију од 300 до 400 евра, доплаћује до 750 евра. Београд би, уколико одлучи да се угрожени пензионери месечно помажу са 4.000 динара, морао да издвоји 30 милиона евра на годишњем нивоу. То је новац који би био паметно уложен и ово ће бити нешто о чему ћемо разговарати приликом формирања следеће градске власти.

Да ли ће Град наставити да и даље посвећује пажњу старијим суграђанима и у 2012. години?

– Тренутно имамо 20 клубова за дружење, излазак и разне активности. Отворили смо и дневни центар за боравак најстаријих. Такође, сви пензионери имају право бесплатног коришћења градских библиотека. Око 1.500 најстаријих грађана је обучено за рад на компјутеру. На Старом ДИФ-у постоји бесплатна рекреација за најстарије. И јако је важно напоменути да сви старији од 65 година данас имају право бесплатног коришћења градског превоза. Наставићемо у том смеру.

Да ли је осигуран рад народних кухиња у 2012. години?

– Тренутно имамо око 12.000 корисника и тај број се повећава, али у сваком тренутку смо спремни да то адекватно испратимо. Обећао сам да нико неће и нико не сме бити гладан. За 2012. је издвојено око 600 милиона динара, али сума ће се вероватно кориговати ребалансом буџета. Не треба заборавити да је Београд једини град у Србији који сам финансира њихов рад.

Шта ће се учинити како би се побољшао положај особа са инвалидитетом?

– За ову годину кључан је концепт социјалног предузетништва. Поред јавног и реалног, јако је важан и овај сектор. Градоначелник и ја имамо пуну сагласност у вези са овим питањем и први пројекат овог типа биће покренут овог месеца. У питању је „Лола предузетништво“, где имамо и штампарију и дораду и где ћемо сада отворити погон за производњу смрзнутог теста. Запослиће се око 30 особа са инвалидитетом, и то на пословима помоћника пекара и помоћника посластичара. Идеја нам је да у наредном периоду социјално предузетништво заузме бар један одсто становништва, што би било око 70.000 људи. Тренутно их је око 4.000, који су запослени у 44 предузећа.

Дневни центар плус

Хоће ли Град изградити још један објекат у Шекспировој?

– Наш концепт је да свака општина има по један дневни боравак за децу са сметњама у развоју. Кључни је објекат социјалне заштите у Шекспировој. Током године ћемо, такође у Шекспировој, отворити још један центар, „дневни боравак плус“, чиме ћемо одговорити на захтеве родитеља, који брину ко ће се старати о њиховој деци када они више не буду живи.

аутор: Бобан Каровић

преузето са интернет портала дневног листа “Данас


Leave a Reply

Your email address will not be published.