Специјалне пензије не треба да буду на терет фонда ПИО

Потпредседник Владе Србије Јован Кркобабић заложио се за укидање вансистемских привилегија које нису покривене доприносима, као што су специјалне и изузетне пензије, на терет система Пензијско-инвалидског осигурања.

„Пензијски систем, као превасходно економску категорију, треба ослободити разних социјалних давања и пребацити их у систем социјалне заштите и социјалне помоћи“, оценио је Кркобабић у интервјуу за двонедељни магазин „Глас осигураника“.

Говорећи о резултатима постигнутим у 2011. години, Кркобабић је подсетио да је било три повећања пензија – јануарско, затим повећање најнижих пензија и повећање пољопривредних пензија.

„Ову годину завршили смо с исплатом последње рате дуга земљорадницима. Њих готово 200.000 добили су у просеку око 30.000 динара. И још са два редовна усклађивања која су уследила у априлу и октобру, 2011. годину завршавамо са увећаним пензијама за преко 10 одсто“, рекао је он.

Кркобабић који је председник Партије уједињених пензионера Србије, оценио је да је та партија успела да двомилионској популацији врати достојанство у друштву и да је успела да се одупре политичарима и експертима који су сматрали да пензионери треба да се жртвују зарад међугенерацијске солидарности.

„Од свих су ту жртву тражили и они који су прве дане радног стажа уписали у политици или посланичким клупама. Сигуран сам да пензије у ове три године не би биле повећане за 24 процента да ПУПС није био у власти. А управо је тиме обезбеђен мир и социјална стабилност земље у читавом периоду дубоке економске кризе“, оценио је он.

Једно реаговање на Специјалне пензије не треба да буду на терет фонда ПИО

  1. томислав ракић каже:

    Поштовани господине Јоване,
    Уважавам Ваше залагање да „националне пензије“ не буду оптерћење за редовне пензије, но остаје проблем да се те „националне пензије“ нису претвориле у сопствену карикатур? Гледајући ТВ емисију „Утисак недеље“ ја сам се изненадио ко је све добио ту пензију, који су критеријуми и ко одређује коме доделити „националну пензију“ да лично мислим да треба преиспитати ваљаност одлука и добар број тих пензија ускратити! Неће ваљда стављати неку кафанску певачицу и неког сличног „сабрата“ у исти кош са олимпијским победницима у неком спорту, светским првацима у неком спорту да не помињем, овог момента славног Ђоковића?? Треба ставити прст на чело и размислити колико је научника, хирурга и сл. није добило ту пензију а дигла се својевремено прашина око учеснице у кући Великог брата Еве Рас! Значи довољно је да сте „храбри“ да се разголитите пред камерама и држава има да се дрма што нисте добили „националну пензију“??

Подели на Фејсбуку

Facebook Share

Tweet

Google Buzz