ПУПСОВА АЗБУКА ЗА СПАС ЋИРИЛИЦЕ

Партија уједињених пензионера Србије сматра да је последњи час да се на високо место приоритета државне политике, и то у најскорије могуће време, стави питање очувања све угроженије ћирилице! Због тога смо одлучили да током априла, сваког дана, објављујемо ПУПС-ову азбуку за спас ћирилице, којом упозоравамо на кључне проблеме са којим се српско писмо суочава.

Данас је ред на слово Ђ под којим упозоравамо да ћирилица прву битку губи већ у школама.

ЂАЦИ

Велико богатство нашег образовног система је што деца већ у трећем разреду основне школе подједнако добро знају два писма – и ћирилицу и латиницу. Истраживања су показала да у петом и шестом разреду основне школе већина ђака пише ћирилицом, док се у седмом и осмом разреду већина одлучује да користи латиницу. А та и тада већ успостављена навика наставља се и током целог средњошколског образовања.

ПУПС сматра да би наставници требало да инсистирају да ђаци, бар кад су у питању писмени радови, користе ћирилицу. Такође, сматрамо да би на часовима српског језика, у свакој школској години требало одржати макар један час посвећен значају ћирилице, као основном сидру културног, а и целокупног националног идентитета.


Leave a Reply

Your email address will not be published.