НИСАМ НИ МЕСИ, НИ МЕСИЈА

Већ у јануару на основу статутарних овлашћења и одлуке Главног одбора ПУПС, прво ћу разговарати са нашим садашњим коалиционим партнерима, а затим и са осталим политичким партијама – где за то буде интереса.

Услови за сарадњу или евентуалну коалицију произилазе из нашег програма, који је основна претпоставка за успешну сарадњу – најављује у разговору за Данас др Јован Кркобабић, лидер Партије уједињених пензионера и потпредседник Владе Србије, не искључујући поново коалицију са СПС и Јединственом Србијом, али уз постојање прецизног договора. Он, међутим, не објашњава шта би тај договор тачно подразумевао.

Имате ли примедби на односе са Дачићем и Палмом и колико је тачно да се СПС према ПУПС-у није понашао фер на локалном нивоу?

– Никада не гледам преко сопственог рамена. Оно што је прошло служи ми само као искуство да погледам напред и прецизно утврдим путању према одређеном циљу.

Драган Марковић Палма је себе и Дачића упоредио са Месијем и Ћавијем, али за вас није нашао поређење међу фудбалерима?

– Ја нисам ни Меси ни месија, а и без Месија и Ћавија фудбал ће се и даље играти. Политичке игре, с друге стране, ипак су нешто сложеније од фудбала. А што се тиче изражене жеље да наша коалиција СПС-ЈС-ПУПС продужи и у следећем мандату, то је свакако могуће под претпоставком да се о томе постигне прецизан договор, што је иначе нужно за сваку озбиљну сарадњу.

Да ли су вам партнери замерили што разговарате и с напредњацима?

– Не видим ни један разлог, па чак ни право да икоме од политичких лидера замерим због разговора са неким другим, без обзира на увек агилне „хигијеничаре“ и „хигијеничарке“ овдашње политичке сцене који у томе – витлајући прљавом метлом око себе – виде субверзивну активност. Напротив, разговор сматрам позитивним кораком и значајним условом за изналажење најбољих решења. Зато и не обраћам пажњу на то да ли ми то неко замера. Напротив, сигуран сам да им је то слабост.

У калкулацијама ко ће с ким, до сада нико није спомињао могућност директне коалиције ПУПС и ДС?

– Демократска странка је водећа странка у политичком животу Србије. Било би апсурдно када не бисмо разговарали с њима, посебно што имамо у виду чињеницу да смо ми већ у коалицији. На досадашњу сарадњу са ДС немам никаквих замерки. Напротив, сматрам да је врло успешна.

Кажете да можете са свима. Да ли то значи да сте спремни да разговарате и с Динкићевим УРС и Јовановићевим ЛДП?

– На политичкој сцени, ПУПС нема непријатеља. Могуће је, али и пожељно разговарати са свима који то желе, а сарадња ће зависити од подударности програма и интереса које заступа свако од нас. Тамо где су видљиве разлике у нашим програмским и идејним опредељењима, нема потребе за разговорима.

Има ли истине да са Динкићем чак и не разговарате, јер ПУПС није подржао неке његове законске предлоге?

– Не постоји ниједан лидер било које партије у овој земљи с којим не разговарам. Да ли ми је неко нешто од појединих лидера замерио у овом периоду, то не знам, али свако има право на свој легитиман став. Према томе, никоме се не може наметати туђе решење.

Стиче се утисак да би ваши чланови највише волели да самостално изађете на изборе. Шта кажу истраживања, прелазите ли цензус?

– Истраживања јавног мњења не плаћамо. Она која су финансирале неке политичке партије по природи ствари дају налицкану слику наручиоца, као да је прошла кроз „фотошоп“. Јер, ко плаћа тај и користи. Оцену снаге ПУПС свакодневно проверавамо кроз рад на терену и организовање бројних скупова на којима учествују искључиво чланови ПУПС и то из места где се скуп одржава. Резултати које смо постигли, посећеност, број учесника на њима, дају нам за право да оценимо да је наша партија на политичкој сцени препозната као одговорна и државотворна партија која се бори за остваривање социјалне правде за све грађане, а посебно за социјално угрожене категорије становништва. Све то даје нам за право да не размишљамо о цензусу, него о високом резултату који ћемо постићи на наредним изборима.

Како Влада Србије уопште функционише када је већина странака, односно њихових лидера, у свађи?

– Анимозитета немам ни према коме, а нисам приметио да је на седницама владе било икаквих свађа. То што некада има различитих ставова, мишљења и предлога, то је потпуно природно за мислеће људе. То се види из тога да су одлуке у Влади донесене без једног гласа против.

Ипак, у Влади нема јединства ни око Косова?

– На седници Владе Србије, када се водила дискусија о Косову, није било супротних ставова у односу на званичну политику. А, да ли неко интимно другачије мисли или негде ван Владе неформално изјави, то је ствар сваког појединца. Што се мене тиче, Косово је део Србије и тако ће и остати.

Слабо сте се и састајали у влади. Већина седница одржана је телефоном?

– Седнице су биле телефонске само изузетно, са малим бројем тачака и никада оне с најкардиналнијим питањима.

Сматрате ли да сте испунили обећања дата пензионерима?

– Сва обећања која смо назначили у нашем предизборном програму смо остварили – па чак и више од тога. Примера ради – пензије смо повећали без обзира на велике отпоре и критике у парламенту, тачно онако како смо предвидели. Оне се исплаћују редовно и без икаквог заостатка тако да то више није вест дана. И, што је најважније, оне се повећавају редовно у истом проценту као и плате у државном сектору, чиме смо обезбедили потпуну равноправност са другим категоријама грађана. Први пут од када се пензије исплаћују у Србији оне су ове године повећане три пута. Прошле године је исплаћена једнократна помоћ од 5.000 динара свим пензионерима у Србији с пензијом испод 30.000 динара. Све те чињенице показују да је ПУПС стварни заштитник најугроженијх слојева друштва и то су разлози због којих ће грађани масовно гласати за нашу партију.

Јесмо ли ударили у зид са политиком “и Европа и Косово”? Треба ли неко да сноси кривицу због краха ове политике и одлуке 9. децембра?

– Србија је испунила све услове који су од ње тражени за улазак у ЕУ, па чак и више од тога. Да ли ће добити кандидатуру и позив за преговоре, то више не зависи од Србије. Та стварáје у рукама ЕУ и, можда још прецизније, зависи од Немачке. Значи, Србија је испунила све, осим ако се од ње тражи да се одрекне сама себе. Стари смо европски народ, а Србија стара европска држава.

Другим речима, Србија је у Европи била, јесте и остаће. Треба приметити да ЕУ неће никада постати заједница уједињених европских народа ако у њој није и Србија. Јер, целине нема ако је макар и мало окрњена.

Други талас кризе је стигао. Могу ли пензионери да рачунају на редовну исплату пензија?

– Ако ПУПС буде партиципирао у власти, сва права ће се редовно остваривати без икаквог умањења, независно од тога колико ће криза дуго трајати и каква ће бити њена дубина. То се види из чињенице да су буџетом за 2012. предвиђена средства за несметано извршавање ових обавеза.

преузето са интернет портала дневног листа “Данас


Leave a Reply

Your email address will not be published.