Кркобабић у Чачку – без људи нема села, без села нема Србије

„ПУПС Солидарност и правда у Чачку браник је за пензионере и све социјално угрожене и жесток борац у реализацији нове градске социјалне политике. Три хиљаде чланова у граду и околним селима јесу и биће и даље чврст ослонац за све којима је помоћ потребна, али и убедљиви промотери обнове задругарства и жестоки прегаоци на најважнијем послу у Србији – насељавању празних сеоских кућа. Без људи нема наших села, а без села неће бити ни Србије“, изјавио је Милан Кркобабић, лидер ПУПС – Солидарност и правда у препуној великој сали Скупштине Града Чачка, где је данас одржана Изборна скупштина Градског одбора Чачак, једног у низу од 129 градских и општинских одбора ПУПС – Солидарност и правда.

На скупу је посебно истакнуто да се, одлуком државе да од јануара 2023. године пензије прате плате, 17 година од оснивања, остварује основни вредносни став Партије уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије – Солидарност и правда – чувено Три П. Тиме се омогућава да пензије учитеља, лекара или војника расту онолико колико расту примања њихових активних колега.

ПУПС – Солидарност и правда снажно се залаже за предлог Милана Кркобабића о увођењу тзв. социјалних – гарантованих пензија од најмање 100 евра. Овај посебан вид социјалног давања био би намењен особама преко 65 година старости које нису оствариле право на пензију, нису корисници социјалне помоћи, немају имовину нити било који други вид прихода. Међу њима је највећи број жена са села и овакав вид давања била би потврда да им се друштво одужује за све што су му током свог животног века дале, радећи у домаћинству и пољопривреди.

Приоритет ПУПС – Солидарност и правда остаје и оживљавање задругарства у селима доделом бесповратних средстава задругама, увођење Гарантног фонда за стратешке пољопривредне производе, који би донео нужну сигурност пољопривредницима, као и залагање за реформу ПИО фонда у делу обрачуна и уплата доприноса за пољопривреднике.

ПУПС – Солидарност и правда наставља залагање и за младе пољопривреднике иницијативом о додели, без накнаде, до 50 хектара државне земље која није већ дата у закуп, младим људима који желе да је приведу намени и обрађују.

Борба за раднике наставља се позивањем страних компанија на интерну и екстерну корпоративну одговорност, како би наши радници имали једнака права као и радници у матичним земљама тих компанија, пре свега кроз корпоративне уговоре и партиципирање у добити предузећа.

Делегати изборне скупштине из свих месних одбора са територије града Чачка једногласно су за председника градског одбора по трећи пут изабрали председника ИО ПУПС – Солидарност и правда Ила Михајловског, а за потпредседнике су изабрани дипломирани правник Бранка Павловић, проф.др Радисав Ђукић и подофицир у пензији Милош Марић. На истој седници изабрано је 10 чланова сталног састава овог Градског одбора, председник и два члана Надзорног одбора, председник и два члана Дисциплинске комисије, секретар и благајник.

„Партија уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера – Солидарност и правда нема намеру да стане, све оно што смо до сада урадили у Чачку грађани Чачка добро знају и препознају. За све грађане града Чачка, а нарочито за пензионере:

  • од 2018. године до данас отворили смо осам Клубова за пензионере
  • захваљујући залагању ПУПС – Солидарност и правда Град Чачак је, према броју становника, на првом месту по пружању три веома важне услуге социјалне заштите: наше геронто -домаћице покривају преко 100 породица којима је та помоћ неопходна, запослен је чак 91 лични пратилац деце ометене у развоју и ова услуга је сада без листе чекања, а ангажован је и 21 персонални асистент за инвалидна лица, чиме је и за ову услугу укинута листа чекања.
  • од 2016. године активно радимо на отварању преко потребног државног Дома за стара лица и ускоро ће га град Чачак добити
  • бесплатан превоз за сва лица преко 65 година старости у градском и приградском саобраћају“

истакао је поново изабрани председник ГО Ило Михајловски и додао „ Грађани Чачка верују у ПУПС – Солидарност и правда, а ми настављамо залагање за формирање задруга, да наши пољопривредници и домаћини буду удружени, јер задруге су основ за опстанак села. У локалној самоуправи Града Чачка борићемо се и за реализацију програма куповине сеоских кућа, јер је то прави начин решавања економског, популационог и базбедносног проблема са којима се Србија суочава. Да не остане ни једна празна кућа у селима Чачка!“ позвао је Михајловски.

Такође је истакао да је ПУПС- Солидарност и правда битан коалициони партнер СНС-а на локалу и ту сарадњу оценио веома коректном и пријатељском.

Изборној скупштини присуствовали су потпредседници партије: Ацо Петровић, председник посланичке групе ПУПС – Солидарност и правда у Народној скупштини Стефан Кркобабић, народни посланик Драган Марковић Маркони, потпредседник Извршног одбора Драган Станојевић, као и чланови ИО Добросав Јанковић, Сретен Селаковић и Марко Марић.

Скупу се обратио и помоћник градоначелника Града Чачка Мирослав Петковић, а седници су присуствовали и председник одборничке групе СНС Чачак Никола Наумовић, као и председници градских и општинских одбора ПУПС – Солидарност и правда из Златиборског, Рашког, Колубарског и Моравичког управног округа.

Данас се одржавају и изборне скупштине општинских одбора ПУПС – Солидарност и правда Деспотовац и Раковица.