ПРВО ПРЕГОВОРИ О ИМОВИНИ, А ОНДА О СВЕМУ ОСТАЛОМ!

Питање имовине Срба, државе Србије, њених предузећа и Српске православне цркве (СПЦ) на Косову и Метохији (КиМ) мора бити основ свих даљих преговора са Приштином, баш као што је неповредивост приватне имовине једно од основних друштвених начела у земљама Запада које посредују у преговорима Београда и Приштине – наглашава Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС), додајући да државни органи Србије поседују оригиналну катастарску документацију пренету 1999. године са КиМ у Београд.  

Управо из тог разлога власти у Приштини упорно намећу друге теме током преговора, знајући да би се упоређивањем њихове фалсификоване и наше оригиналне документације показало да Србија поседује скоро 60 одсто непокретности на КиМ. Из сличног разлога Приштина покушава да црквено наслеђе СПЦ и српског народа преименује у тзв. косовско споменичко наслеђе, и тако проба да дође до непроцењиве имовине – упозорава ПУПС.

На КиМ је узурпирано близу милион парцела, а само државно власништво Србије на Косову вреди стотине милијарди евра, а ту је, између осталог: 24.500 хектара пољопривредног, шумског и грађевинског земљишта, службене зграде површине веће од 1,4 милиона квадратних метара, више од 145.000 квадрата пословног и 25.000 квадрата стамбеног простора, 4.000 квадрата објеката посебне намене и 750.000 квадратних метара осталих грађевинских објеката. Уз то, имовину СПЦ на Косову и Метохији чини 70.000 хектара обрадивог земљишта и шума, као и 1.181 зграда у њеном власништву – став је ПУПС-а.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА ПУПС-а