МИЛАН КРКОБАБИЋ РАЗГОВАРАО СА УЧЕНИЦИМА СРПСКЕ ГИМНАЗИЈЕ ИЗ БУДИМПЕШТЕ

Најбољи ученици Српске гимназије ,,Никола Тесла“ из Будимпеште, њих 25 у оквиру посете престоници матичне државе разговарали су данас са замеником градоначелника Миланом Кркобабићем, о својим искуствима на тему школовања у Мађарској и разменили утиске о Београду, у који, неки од њих долазе први пут. Разговору је присуствовао и Владан Ђукић, градски секретар за социјалну заштиту.

Заменик градоначелника Милан Кркобабић, овом приликом је истакао да га радује оптимизам којим ови млади људи зраче.

– За нас је од велике важности очување културног идентитета као дела укупног идентитета, које је пре свега везано за неговање матерњег српског језика и ћириличног писма. Оптимизам, отвореност и толеранција красе ове младе људе, а импресионира ме њихова спремност на заједнички живот како у Будимпешти тако и у Београду.
Ово је јасна порука да Србија може без проблема да уђе у Европску унију, ако гледамо на младу генерацију, и убеђен сам да ће наши млади људи кад буду нестале све препреке постати апсолутно равноправни грађани Европе – изјавио је Кркобабић, после сусрета са гимназијалцима Српске гимназије из Будимпеште.

Млади школарци током своје тродневне посете Београду имали су прилику да се друже са својим вршњацима али и да се упознају са историјом Старог двора и прошетају овим здањем.

Ову гимназију, похађа око 300 ученика, а више од 50 одсто ђака је из Србије, јер верују да им школовање у овој установи обезбеђује боље шансе и могућности за школовање у Европској унији.


Leave a Reply

Your email address will not be published.