МИЛАН КРКОБАБИЋ: НАША ИДЕЈА ЗАЖИВЕЛА И У ПРАКСИ

Милан Кркобабић, заменик градоначелника Београда и градоначелник Београда Драган Ђилас обишли су данас предузеће “Лола преузетништво” у Железнику које запошљава 66 особа са инвалидитетом, од укупно 130 радника.

Повод посете овом предузећу, је отварање новог погона које је на предлог Милана Кркобабића финасирао град Београд, а у коме је посао нашло још 13 особа са инвалидитетом. До краја године, у новом погону у плану је да се запосли још 30 особа са инвалидитетом и још 50 на нивоу фирме.

Обилазећи новоотворени погон, Кркобабић је истако, да очекује да се у следећем сазиву владе настави јавна расправа и дискусија о нацрту закона о социјалном предузетништву како би се најбоље решење нашло што је брже могуће пред посланицима Народне Скупштине.

– Концепт привредног развоја на бази смањења трошкова, уштеда, који се манифестују кроз отпуштање радника мора да престане. Лола преузтеништво је практичан вид, како може да живи и функционише концепт социјалног предузетништва, а то је трећи сектор развоја. Овде је посебно то што раде људи са инвалидитетом, који би иначе чекали на бироима а сада имају шансу, да обезбеде себи трајан извор егзистенције. Они више нису примаоци социјалне помоћи и више никада то неће бити.

Иначе, ако нешто не предузмемо и не омогућимо самозапошљавање, људи педесетих година који тешко налазе посао, а млади су за пензију, самохраних родитеља, неквалификованог радног кадра, особа са инвалидитетом, створићемо социјалну бомбу. Усвајањем закона о социјалном преузетништву били би створени услови да и ове категорије омогуће себи бољи живот – рекао је Кркобабић, додајући да менаџмент Лоле доказује да је организовао добру производњу и да ће моћи да нађе своје место на тржишту.

Градоначелник Београда Драган Ђилас је рекао да је за идеју социјалног преузетништва први пут чуо од Милана Кркобабића, и “да је срећан што је пилот пројекат релизиован кроз Лола преузетништво заживео, као и да очекује да буде прихваћен у Србији по усвајању Нацрта закона о социјалном преузетништву који је Милан Кркокобабић са својим тимом направио”.

Заменик градоначелника Београда, Милан Кркобабић, је предузеће Лола преузетништво обишао први пут марта прошле године када је и најавио помоћ овом преузећу ради проширења капацитета и обезбеђивањем нових радних места за особе са инвалидитетом.

Током прошлогодишње посете фирми из Железника, Кркобабић је и промовисао нацрт Закона о социјалном предузетништву, којом приликом је изјавио да ће “овај закон отворити пут за настанак нових предузећа, која ће наменски упошљавати особе са инвалидитетом и грађане старије од 50 година, који су остали без посла”.

Децембра прошле године одржан је састанак потпредседника ПУПС-а Милана Кркобабића и заменика председника ДС-а Драган Ђилас на тему предлога Закона о социјалном предузетништву, којом прилико је ДС подржао у потпуности предлог ПУПС.


Leave a Reply

Your email address will not be published.