ПОМОЋ ИЗБЕГЛИЦАМА

Шездесет градова и општина добили на коришћење средства за помоћ избеглицама вредна 183 милиона динара. Помоћ се састоји из економских пакета за избегличка домаћинства и грађевинских пакета намењених доградњи зграда и помоћних објеката.

Потпредседник Владе Србије Јован Кркобабић уручио је представницима 60 градова и општина уговоре о реализацији програма коришћења средстава за помоћ избеглицама вредне 183 милиона динара.

Кркобабић је на скупу у Палати Србије рекао да помоћ подразумева 460 економских пакета за оснаживање избегличких домаћинстава и 660 грађевинских намењених доградњи зграда и помоћних објеката.

“Србија се труди да реши проблем огромног броја избегличког корпуса и пронађе прикладно решење како би ти људи почели нормално да живе”, рекао је Кркобабић и додао да се нада да ће на крају 2012. Србија ући у фазу коначног решења тог проблема.

Према речима потпредседника Владе задуженог за социјалну политику, држава је ове године за помоћ избеглицама издвојила 314 милиона динара.

“Затворили смо 13 колективних центара, од чега су четири била на Косову. У њима је живело 885 људи”, навео је Кркобабић и рекао да на пролеће очекује донаторску конференцију на којој ће Србији за помоћ избеглицама у фазама бити додељено 335 милиона евра.

“Надам се да ћемо после тога пред собом имати захтеве да далеко успешније решавамо проблем тих унесрећених људи и помогнемо им да изађу из неповољног положаја”, рекао је Кркобабић и додао да ће и Србија наставити да издваја средства за решавање проблема избеглица без обзира на кризу која ће се наставити и у 2012. години.

Комесар за избеглице Владимир Цуцић оценио је да је пред Србијом огроман задатак, јер у земљи постоји још 41 колективни центар додавши да се 13 центара налази на Косову и Метохији.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.