СРБИЈА ТРЕЋА У СВЕТУ ПО ПРОИЗВОДЊИ ШЉИВА

Блаце – Министар за регионални развој Милан Кркобабић изјавио је да се Србија по производњи шљива од преко пола милиона тона налази на трећем месту у свету.
Како је истакао, Србија се налази иза Кине, која годишње произведе шест милиона тона, и Индије, чија производња шљива износи 700.000 тона
Кркобабић је подсетио да у Србији има 42 милиона стабала шљиве, али да се у односу на период од пре 120 година прерада тог воћа смањила за пет до шест пута, тако да се највише користи за производњу ракије.
“Први извозни производ Србије у Сједињене Америчке Државе крајем 19. века била је сува шљива. Тада је у САД извезено 30.000 тона сувих шљива, а наш извоз сада не прелази пет до шест хиљада тона”, рекао је Кркобабић приликом обиласка општине Блаце.
Он је рекао да постоји спремност Владе Србије и његовог министарства, да заједно с локалном самоуправом и постојећим задругама, раде на отварању сложене задруге у Блацу која ће омогућити да шљива која успева у блачком крају не заврши у казанима, већ да буде прерађена.
“Такав један погон је за очекивати следеће године уколико задругари и људи из локалне самоуправе то озбиљно схвате и крену у тај пројекат”, истакао је Кркобабић.
Он је подсетио да је у току конкурс за доделу подстицајних средстава задругама и додао да је ове године за ту намену обезбеђено 825 милиона динара, што је четири пута више средстава него прошле године. “Интересовање задругара је велико. Верујем да ћемо успети да задовољимо оправдане захтеве 60 до 70 задруга”, изјавио је Кркобабић.
Према његовим речима, задруге формиране до 2017. године могу да рачунају на износ од највише 15 милиона динара подстицајних средстава, нове задруге на износ од 7,5 милиона динара, а сложене на износ до 60 милиона динара. “Предност приликом доделе средстава даћемо најнеразвијеним крајевима, али ћемо уважити све гране аграра – воћарство, ратарство и сточарство”, истакао је Кркобабић. Он се у Културном центру Драинац у Блацу састао са задругарима из тог краја, представницима задружног савеза и општинске пољопривредне службе и информисао их о финансијским подстицајима за задруге. Кркобабић је са сарадницима обишао земљорадничку задругу “Блачка Блаце” која је добила из државног буждета нешто више од 12 милиона динара за изградњу хладњаче и набавку механизације.
Директор задруге “Блачка Блаце” Душан Зечевић рекао је да су задруге једини спас за српско село и израдио наду да ће за пет година у Блацу бити 20 задруга, “док је 30 оптималан број задруга да би то место могло да функционише”.
 (преузето: “Б92“; извор: ТАНЈУГ)


Comment

  • Due to a communications foul up, the 9 P 40s from Pilar airfield did not get word that they were not to head to Mindanao but were instead to fly to Bataan Field buy cialis online uk I am really trying to stay positive and hope that clearing that infection will make the difference

Leave a Reply

Your email address will not be published.