КРКОБАБИЋ: ДИНАР УЛОЖЕН У АГРАР И ЗАДРУГЕ ВИШЕСТРУКО СЕ ВРАЋА

„Сваки уложен динар у аграр, у пољопривредна газдинства, у задругарство је најбоље уложен динар.

Вишеструко се враћа у економском смислу, али и оном ширем, општенародном и општедржавном, кроз опстанак и ревитализацију села Србије“, рекао је министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој, приликом посете земљорадничкој задрузи „Блачка Блаце“, једној од оних којима су прошле године додељена бесповратна средства Републике Србије намењена задругама.

Министар се пре обиласка задруге, у згради општине Блаце, а касније у просторијама Културног центра, састао са челницима општине Блаце, стручним службама за пољопривреду, власницима задруга и задругарима Топличког округа.

Кркобабић је изнео да је ово прави пут да се стратешки реши питање гајења и пласмана пољопривредних производа у Србији и подсетио да је сува шљива била највећи извозни производ Србије, крајем прошлог века. Наиме 1897. године било је извезено 30.000 тона суве шљиве у Сједињене Америчке Државе, што је Србији донело приход од 37 милиона долара.

Председник општине Блаце Милан Ћурчић, захвалио је министру што је препознао да је право улагање управо у основни извор прихода становника овог краја, а то је пољопривреда. Потврдио је да ће подршка локалне самоуправе остати безрезервна, пожелео да износ средстава за ту намену остане одржив или увећан.

Директор ЗЗ „Блачка Блаце“ Душан Зечевић истакао је колико је ова инвестиција значајна за осам задругара и 70 њихових коопераната који заједно обрађују 100 хектара земљишта под шљивом и вишњом.

„Задруге су једини спас за српско село. Тренутно на територији Блаца постоје четири а сматрам да је оптимум 30 задруга. Морамо да будемо спремни за оно што нас чека на тржишту Европске уније а задруге су једини рецепт за то“.

Ова задруга је основана 2016. године и ове године очекује промет од 20 до 30 милиона динара.

(преузето: “Данас“)


Leave a Reply

Your email address will not be published.