ДР ЈОВАН КРКОБАБИЋ: НЕЋЕМО ДОЗВОЛИТИ ЗАМРЗАВАЊЕ ПЕНЗИЈА

Потпредседник Владе Србије и лидер Партије уједињених пензионера Србије Јован Кркобаић најавио је да та странка, уколико буде део будуће владајуће коалиције, ни по коју цену неће дозволити да једна од будућих антикризних мера буде замрзавање пензија.

Кркобабић је у интервјуу Таjугу рекао да би замрзавање пензија било почетак социјалног геноцида, будући да садашњи начин усклађивања пензија са зарадама у јавном сектору и растом бруто домаћег производа гарантује тек егзистенцијални минимум за пензионерску популацију.

ПУПС ће, према његовим речима, уколико и надаље буде део владајуће коалиције инсистирати на минималним гаранцијама за заштиту стандарда пензионера: а то је усклађивање пензија два пута годишње, у априлу и октобру.

“Кад не бисмо били у позицији да директно и непосредно утичемо кроз одлуке владе на та решења, ми би смо из оне друге позиције организовали армију од милион и 700 хиљада људи која не би дозволила замрзавање пензија.

Не би нам требао други грађански рат, и не би нам требала друга катастрофа. Социјална катастрофа једног народа је најтежа и она се не сме дозволити ни по коју цену”, рекао је Кркобабић.

Он је, иначе, сагласан са донедавним председником Србије и лидером листе “Избор за бољи живот” Борисом Тадићем да су после избора неопходне мере којима би се консолидовали српска економија и финансије, међутим не дозвољава могућност да пензионери понесу терет тих мера.

Кркобабић каже да би најпре требало формирати развојну банку која би мање-више, под контролом Народне банке Србије, управљала свим финансијским ресурсима и усмеравала их у привреду у складу са стратешким плановима владе.

Он, такође, предлаже укидање разних државих фондова, попут Фонда за развој и Националног инвестиционог плана, и других парафинансијских организација које располажу огромним средствима а троше их без ваљане контроле, а као посебно значајну истиче неопходност укидања дискреционих права министарствима.

“У министарствима се данас не води довољно рачуна о стратешким интересима земље, него сваки министар, према свом нахођењу, део тих средстава троши. Значи, та дискрециона права министарстава морају бити укинута.

Дискреционо право може да има председник републике, председник владе и ту се списак завршава”, рекао је Кркобабић.

Поводом предстојећих председничких избора, Кркобабић је рекао да очекује пролазак кандидата СПС-ПУПС-ЈС Ивице Дачића у други изборни круг, а да ће, уколико се то не догоди, председници странака те коалиције одлучити кога од председничких кандидата ће подржати у другом кругу.

ПУПС, како је рекао, у овоме тренутку не може ни да иступи ни са ставом са ким би најрадије сарађивао после избора, јер ће се и о томе накнадно договарати лидери коалиције СПС-ПУПС-ЈС.

“Влада која буде спремна да реализује наш програм, уз бољу организацију државе, уз озбиљан правни систем, уз озбиљне гаранције да ће закони да се спроводе онако како су доношени, уз гаранцију да субјективизма неће бити у мери у којој га данас има, уз гаранцију да ћемо системским мерама корупцију и остале негативне појаве у друштву свести на минимум, та екипа имаће нашуу подршку и сарадњу”, објаснио је Кркобабић.

ПУПС ће, како је додао, природно инсистирати на неким позицијама у извршној власти како би могао да реализује своје програмске циљеве, али ће инсистирати на томе да се воља те странке у будућности више уважава.

“Будите сигурни да ће процес одлучивања тећи нешто другачије него што је текао у овој влади”, поручио је Кркобабић.

“Нема повратка назад. Ја преко рамена, нисам навикао али и физички не могу да гледам. Ја гледам само напред. Пензионери су у прошлости створили највећи део материјалних, духовних, и културних добара ове земље. Према томе, нико нема право, да доводи у питање њихов минули рад, раније уплаћен допринос и по закону остварено право. Нити има право, нити ће то моћи да учини”, рекао је Кркобабић.

Говорећи и о департизацији, коју у предизборној кампањи промовишу поједине странке, Кркобабић је запитао зашто такав концепт нико није предлагао током четири године мандата садашње владе, и закључио да су они који сада позивају на департизацију заправо “продавци магле” јер би иначе у супротном државу департизовали одмах.

Он је констатовао да његовој странци нико не може да замери да је партијске кадрове запошљавала у јавним предузећима или државној управи, и нагласио да ниједан од петстотинак чланова пире фамилије Кркобабић није запослен у последње четири године захваљујући утицају ПУПС-а у извршној власти.

“Наши су људи пензионери, и ми немамо људи на функцијама. По природи ствари, пензионер не може да се активира, да се запосли поново ако има пун стаж или старост за пензију и то је нормално. Значи, ми људи на функцијама, сем изузетно малог броја чланова у неким управним одборима, апсолутно немамо”, закључио је Кркобабић.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.