ДР ЈОВАН КРКОБАБИЋ: ТРЕЋИНА МАНДАТА ИЛИ РАЗЛАЗ!

Лидер ПУПС и потпредседник Владе Србије о томе шта је стварно тражио у преговорима са Дачићем да би остали у коалицији: “Ако нам социјалисти ускоро не одговоре, понудићу разговоре Тадићу, Николићу и Љајићу”

УКОЛИКО Ивица Дачић у најскоријем року не одговори на мој предлог да ПУПС-у припадне трећина посланичких мандата које заједно освојимо, сматраћемо да је та коректна понуда одбијена. Мораћемо да се окренемо тражењу других коалиционих партнера.

То је изјавио за „Новости“ Јован Кркобабић, потпредседник Владе, потврдивши тако и спекулације да су међустраначки преговори о састављању нових предизборних савеза ушли у узбудљиву завршницу. Вицепремијер каже да жели јавно да саопшти „црвене линије“ ПУПС како би спречио даље приче у јавности о наводним превеликим апетитима његове странке.

Јесте ли лидеру СПС, осим трећине мандата, поставили још неке захтеве?

– Трећина мандата је наш минимум, како бисмо наставили даље разговоре о формирању коалиције. Само смо о томе причали. Дачић ми је рекао да ћу добити одговор за један дан, а прошла је читава недеља. Избори се приближавају и времена је све мање. Уколико је за њега неприхватљиво да ПУПС има трећину мандата, разићи ћемо се као пријатељи. До краја фебруара би требало да се зна на који начин ћемо да наступимо на изборима.

Значи, нисте тражили и трећину јавних предузећа које добијете, вицепремијерску функцију, Развојну банку…

– То су потпуне глупости и подметачине оних који желе да нас прикажу као неке нескромне политичаре са великим апетитима, који не знају своју меру. Е, ми смо потпуно свесни наше снаге. Како могу да тражим места у Влади кад не знамо ни да ли ћемо бити део владајуће коалиције. Не разговарамо ни о предузећима, нити о министарским функцијама. Понављам, једини предлог за Дачића је да нам припадне 33 одсто освојених посланичких места.

На основу чега сматрате да вам припада баш трећина?

– Рејтинг ПУПС знатно је већи од те пропорције. Популарност нам је знатно спорасла током овог четворогодишњег мандата због социјално одговорне и државотворне политике.

Са ким крећете у преговоре уколико вас Дачић одбије?

– Следеће разговоре понудићу шефу државе и лидеру ДС Борису Тадићу, да видимо да ли можемо да се договоримо око заједничког наступа на изборима.

Планирате ли да седнете за сто и са напредњацима?

– Разговараћу и са Томиславом Николићем уколико буде желео, али и са Расимом Љајићем и осталим странкама које буду заинтересоване. Није искључено и да Главни одбор ПУПС после тих разговора одлучи да изађемо самостално на изборе.

Хоћете ли и од свих осталих тражити трећину мандата?

– Не. Трећина мандата произлази из односа ПУПС са СПС. Са другим странкама разговараћемо на другим основама.

Имате ли и неке програмске захтеве?

То је испуњено. Тражићемо сада да се социјална политика која је примењена у Београду пренесе на републички ниво и да заживи социјално предузетништво у коме може да се запосли стотину хиљада људи.

Остајете ли при ставу да ћете и преговоре о постизборној коалицији водити независно од савеза у коме будете?

– Наравно, после избора, ако будемо у прилици и ако нам грађани укажу то поверење, водићемо самостално преговоре за формирање нове владе. Преговараћемо као савез, са којим будемо на изборима, само ако се то унапред договоримо. Може и то да се деси.

Медији вам приписују да гурате формирање Развојне банке и укидање Националног инвестиционог плана?

– Тражим да нова влада одмах приступи формирању Развојне банке којом ће да управља од три до пет најодговорнијих људи у држави. Одмах треба да се укину Фонд за развој, НИП, као и сва дискрециона права и привилегије министара. Захтеваћемо да се централизују јавне набавке, да се сав новац од тих уштеда слива у Развојну банку из које ће да се финансирају најприоритетнији државни послови… Уз све, неопходна је строга примена фискалне политике и наплата пореза.

аутор: П. Васиљевић

Интервју преузет са интернет портала “Вечерње Новости онлајн


Leave a Reply

Your email address will not be published.