МИЛАН КРКОБАБИЋ: БЕОГРАД ПРИМЕР КАКО БРИНУТИ О РОМИМА

Секретаријат за социјалну заштиту града Београда представио је данас активности унапређења живота породица из некадашњег нехигијенског насеља „Газела“.

Презентацији је присуствовао и заменик градоначелника Милан Кркобабић, при чему је подсетио да је прошло две и по године од како су становници некадашњег највећег нехигијенског насеља у Београду почели нови живот.

Заменик градоначелника је нагласио да су од тада па до данас многи од њих научили да пишу, читају а да уместо у картонским уџерицама, данас живе у мобилним стамбеним јединицама у пет новоформираних насеља – Кијево, Макиш, Бољевци, Варош и Липовица.

„Данас смо имали прилике да видимо како изгледа прави вид социлајизације ромске популације . Ово је импресивна слика и показује какав је Београд у пуном и правом светлу у то сам убеђен, као и да не постоји ни једна евроспка престоница, која на овакав начин приступа ромској популацији, пре свега најмлађима. Мислим да они живе у граду који је и њихов град, не поред нас него заједно са нама“, изјавио је Кркобабић

У протекле две и по године Секретаријат за социјалну заштиту настојао је и да кроз бројне акције, радионице, едукације омогући овим породицама да стекну знања неопходна за живот и постану део друштва. Највећа пажња посвећена је деци, која су захваљујући акцијама Секретаријата имала прилику да се играју са нашим познатим спортистима, да се упознају са разним занимањима, од народног посланика до ватрогасца и да науче различите корисне ствари од безбедности у саобраћају до бриге о животињама.

Овом приликом Кркобабић је подсетио присутне и да је данас Међународни дан матерњег језика, а окупљене Роме замолио да на свом језику кажу „Београд је леп град и то је наша кућа“, после чега им се захвалио и упутио да чувају свој језик и да буду поносни на њега.

Догађају су присуствовали и секретар за социјалну заштиту, Владан Ђукић, члан градског већа, Дарко Божић, помоћник секретара Ана Познановић, представници градских установа и предузећа, као и приватних компанија које су подржале oве активности Секретаријата.


Leave a Reply

Your email address will not be published.