ОТВОРЕН ПРВИ КЛУБ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ У КАЛУЂЕРИЦИ

Дела говоре уместо речи

Милан Кркобабић, заменик градоначелника Београда у пратњи градоначелника Београда Драгана Ђиласа отворио је данас у Калуђерици први Клуб за пензионере површине 192 квадратни метар.

Заменик градоначелника Милан Кркобабић истакао је да је отварањем овог дневног клуба за пензионере, град Београд испунио дугогодишње захтеве житеља Калуђерице. – Дела говоре уместо речи. У Србији се много тога затвара, а ево ми данас нешто отварамо.

Урадили смо битне ствари у Калуђерици, нови Дом здравља, вртић, основна школа, и данас овај Клуб. Наравно да није много, али да је у протеклих пет или шест година рађено као што се радило у протекле четири године, сигурно би било више оваквих објеката.

Данас сте добили место где можете да се окупите и дружите. Имате услове да користите компијутере, библиотеку али оно што је основно за нас све је, да сви скупа живимо заједно и активно. Имате ви још много времена испред себе. Дакле, нећемо да затварамо, нећемо да обустављамо, желимо да градимо и да идемо напред. Желим вам да овај клуб убудуће буде препун – поручио је Кркобабић у препуном новоотвореном Клубу за пензионере окупљенима.

Милан Кркобабић у разговору са корисницима новоотвореног клуба за пензионере

Градоначелник Београда Драган Ђилас истако је да Милан Кркобабић човек који се највише бавио овим делом градских активности.

– Ова идеја је била идеја мог заменика и простор је прелеп. Волео бих да оно што је већ Милан рекао да дела говоре уместо речи заиста заживи и да такву сарадњу наставимо и убудуће.

Пензионери одушевљени са новим местом за дружење
Желимо да отварамо, а не да затварамо у Србији
Зграда клуба пензионера у Калуђерици

Мештани Калуђерице нису крили задовољство што је град Београд баш у њиховом месту отворио први клуб за пензионере, у коме могу да се ближе упознају са својим комшијама, да играју шах и друге друштвене игре, да организују игранке и културно-уметничке секције.

Милка Зиндовић, одскора пензионерка, каже да је 40 година радила у кафани где су до сада старији суграђани Калуђерице могли да се окупљају.

– Пресрећна сам што ћемо од сада моћи да се дружимо у новом простору, што смо добили дом здравља, а млади школу и вртић. Ово је прилика да се организујемо и уживамо.

Пензионерка Вера Сабо већ је почела да се са комшиницом договара око активности у новом простору где ће, како каже, да се дружи са својом генерацијом.

Књиге су сада свима доступне

Новоотворени клуб се налази на трећем спрату изнад Дома здравља укупне површине од 192 квадрата.

Пензионерима је на располагању библиотека и интернет соба, као и простор за ручавање. До клуба се долази панорамским лифтом прилагођеним и за особе са инвалидитетом.

Клуб је отворен радним данима у две смене у периоду од 8 до 20 часова, као и суботом од 9 до 14 часова. У клубу ће бити радно ангажовани домаћица клуба, помоћник домаћице клуба и социјални радник.

У Београду постоји 20 дневних центара и клубова, на 14 београдских општина, које свакодневно посећује око 2.600 пензионера, док је укупан број активних корисника око 7.000. Током 2011. године град Београд је адаптирао и опремио 12 клубова.

 

Компјутери више нису баук
Пријатан кутак за одмор

 

 

 

 

 

Отварању првог клуба за пензионере у Калуђерици присуствовали су и члан Градског већа Дарко Божић, секретар за социјалну заштиту Владан Ђукић, директорка Градског центра за социјални рад Снежана Стошковић и директорка Геронтолошког центра Београд Бранкица Јанковић.


Leave a Reply

Your email address will not be published.