ПУПС МЕЂУ ПРВИХ ПЕТ ДОБИО РЕГИСТРАЦИЈУ ЋИЛИРИЧКОГ ДОМЕНА .срб

ПУПС је међу првих пет у Србији који је регистровао национални ћирилични .срб (пупс.орг.срб), интеренет домен, и у складу са тим циљ нам је да поново скренемо пажњу да је очување националног писма ставка за коју се ова странка залаже.

Регистрација националног ћириличног домена .срб почела је данас, и то је други интернет домен на свету, после руског који је на ћирилици.

“Сматрамо да је ово одлична прилика и да подсетимо јавност да смо у више наврата скретали пажњу да је очување националног писма од великог значаја. Подсећамо да смо у том контексту, од надлежних институција у земљи затражили да се ангажују код нашег националног оператера мобилне телефоније Телекома, који је од јуче и у стопроцентном власништву државе, како би се нашао начин да цена смс порука писана на ћирилици изједначи са ценом исте поруке писане на „ошишаној“ латиници. Како би се обратила што већа пажња на положај и очување употребе ћирилице као матичног писма, ПУПС је преложио да се месец фебруар, у коме се прославља и Дан државности прогласи месецом ћирилице.

Посебно ме радује што је ћирилични домен .срб пуштен у употребу баш на даншњи дан када се прославља школска слава Савиндан, празник који се код нас прославаља у част првог српског архиепископа Светог Саве утемељивача образовања ”, наводи Милан Кркобабић потпредседник ПУПС-а.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.