ДР ЈОВАН КРКОБАБИЋ: НИСМО СЕ ОБЕЋАЛИ

Потпредседник Владе Србије говори за „Новости“ о коалицијама, обећањима, новој влади. Нови избори су ново подвлачење црте. Није тачно да тргујемо фотељама

НИЈЕ Јован Кркобабић још преломио са ким ће његов ПУПС наступити на наредним парламентарним изборима, иако га садашњи партнери из СПС и ЈС виде опет у заједничком табору.

Потпредседник Владе каже за ”Новости” да се тек припрема за разговоре за коалиционим савезницима, али и са представницима осталих странака о програмским сличностима које су предуслов за стварање предизборне листе.

Зар се програмска сродност са Дачићевом и Палмином странком није потврдила у овом мандату?

Нови избори су ново подвлачење црте. Желимо потпуно отворено да изнесемо шта ће бити програмски приоритети ПУПС за ове изборе. Кад нешто обећамо грађанима ми то и испунимо. Зато нам је важно да наше програмске намере ускладимо са потенцијалним партнерима.

Спекулише се да у разговорима нисте инсистирали на програму већ да сте тражили министарство финансија, Развојну банку…

– То су најобичније измишљотине и подметања. Неко се очигледно уплашио снаге ПУПС, па жели да представи грађанима да смо ми нека халапљива група са неутољивим апетитима и да су нам најбитније фотеље. Нисмо ни разговарали о коалицијама, па нисмо могли да разговарамо ни о функцијама. Никада и никоме нисмо ни у шали поменули да желимо неке функције и да сматрамо да нам припадају.

Када ће доћи на ред расподела колача, многи партијски штихови се већ сада кандидују за поједине функције?

– Ми то не радимо јер сматрамо да је погрешно. Немамо амбицију да прескачемо шест степеника одједном. Свесни смо да после првог степеника иде други. За причу о расподели ресора и функција доћи ће време тек ако уђемо у парламент и постанемо део владајуће коалиције. И тада ће нам бити важна политика у интересу грађана, а не кабинети и привилегије.

Ускоро се расписују избори, када ћете почети преговоре о коалицијама?

– Треба бити стрпљив. Мирно дочекујемо расписивање избора јер имамо велику подршку и спремамо се као да ћемо сами да изађемо пред грађане. Преговори ће, у сваком случају, почети ускоро.

Који су то принципи на којима ћете инсистирати да би се формирао предизборни савез?

– На првом месту, редовна исплата пензија и њихово редовно усклађивање са кретањем зарада. То не може ништа да доведе у питање, независно од јачине економске кризе.

То вам је био услов и на почетку садашњег мандата…

– Тако је, и све смо испунили. Сада ћемо инсистирати да социјална политика коју смо реализовали у Београду мора да се примени за читаву државу. Значи, помоћ за породиље, пензионере, бесплатан превоз за најстарије, помоћ вртићима, инвалидима, дневним боравцима… Тражићемо да се цео пакет те социјалне политике пребаци са локалног на републички ниво. Такође, инсистираћемо и на примени програма социјалног предузетништва путем кога се може запослити око 100.000 људи из социјално угрожених категорија. То може да се постигне уз мала инвестициона улагања државе у објекте који већ постоје.

Дакле, са та три програмска циља идете у наредну кампању?

– Тако је. Ове наше принципе уградићемо у заједнички предизборни програм коалиције у којој будемо наступили на изборима.

Познато је да сте после избора отворени за преговоре и са владајућим, али и са опозиционим странкама. Посебно се помињу напредњаци…

– У политици су потребни преговори. Кад се формирала ова влада тражио сам ванредну повишицу пензија одмах на почетку мандата и једна страна то није прихватила. Окренули смо се другим странкама и тако је и настала садашња владајућа коалиција.

На чему ћете сада да настојите у постизборним преговорима?

– Инсистираћемо на програму који ће обезбедити да се остваре наша предизборна обећања која сам вам навео. То ће за нас бити приоритет. Тада ће доћи на ред и кадровска, али и организациона питања.

Хоће ли Србија добити статус кандидата за ЕУ што је једно од политичких обећања владајуће коалиције?

– Ако ту кандидатуру морамо да платимо одустајањем од Резолуције 1244 за Косово и Метохију, онда на то не пристајемо. Та Резолуција је гаранција да било шта можемо да бранимо на КиМ. Одрекнемо ли се тог документа, одрекли смо се Косова. Морамо наставити да бранимо позицију да је Косово део Србије у формално-правном смислу. Само ако се одрекнемо Косова, оно је заувек изгубљено.

преузето са интернет портала “Вечерње новости онлајн


Leave a Reply

Your email address will not be published.