ПУПС можда са ДС или Љајићем

Потпредседник ПУПС-а Милан Кркобабић не искључује могућност ни раскида савеза са социјалистима ни улазак у коалицију са напредњацима.

У интервјуу Пресу он открива и да ПУПС увелико води кампању на два фронта – спрема се за самосталан наступ на изборима, док ће председник странке Јован Кркобабић после преговора са Ивицом Дачићем разговарати о предизборним савезима и са ДС, УРС и СДП.

– Дефинитивну одлуку о наступу на изборима ПУПС ће донети за месец дана. Договор је да се прво разговара с нашим коалиционим партнером СПС-ом. Разговори нису још званично почели, али су наш председник и Дачић имали неке сусрете. Путовали су заједно у Бањалуку, на прославу 20-годишњице РС.

И шта су се договорили?

– Не би било упутно да преносим њихове разговоре.

Шта је ваш услов да останете са СПС?

– Унутарпартијско истраживање говори да смо способни да сами пређемо цензус. Шта нас охрабрује? Партија у Словенији, која има оријентацију као ПУПС, освојила је 6,97 одсто и сад одлучујуће утиче на формирање владе. У Хрватској је слична партија ушла у парламент. Имате онај слоган „сви су помало социјалисти“, ја никад нисам био нимало…

Раскидате ли савез са социјалистима или не?

– Наша и остале коалиције прављене су 2008. и биле су за оно време. На политичкој сцени имамо нове актере – СНС, УРС, СДП, унутрашњополитичке и економске околности су промењене. То указује да пролеће 2012. захтева нове коалиције, дефинисање нових циљева и политика.

Најављујете ли то савез са СНС-ом?

– Не. Не гледам на коалицију као нужно зло, већ као одраз политичке реалности Србије. Убеђен сам да ће најмање још 10-20 година политичка реалност захтевати коалиционе владе. Али, нећемо дозволити ником, ма колико био јак, да нам каже „не можеш да преговараш са другима“. Имамо добру сарадњу и са Расимом Љајићем, биће разговора и са Млађаном Динкићем.

Да ли је један од услова да Јован Кркобабић задржи функцију и у новој влади? Наводно тражите још неко министарство и места државних секретара и помоћника у ресорима социјалне политике и финансија?

– Не разговарамо на тај начин. Хоћемо да будемо партнери, не желимо да будемо воајери, да неком држимо свећу. Кад имате партнерски однос, немате проблем ни са кадровским решењима.

Отац је незаменљив у влади. Које су ваше политичке амбиције? Да ли бисте заменили оца у влади?

– Не, не могу заменити председника. То што смо у рођачким односима мени је само отежавајућа околност. Морам да имам такта и уважавања према њему више од осталих. Имам поштовања према оном што ради.

Јесу ли амбиције ПУПС-а петоструко порасле пошто је Јован Кркобабић „израчунао“ да се снага ПУПС сада мери са 25 мандата?

– То је рекао обраћајући се нашем чланству мислећи да је то минимум који морамо да освојимо на изборима. Прво, наш циљ је да пензије прате плате. Други је социјални програм града Београда. Тај концепт желимо да наставимо. Београд данас, Србија сутра. То ћемо тражити од партнера.

Биљана Бојић

преузето са интернет портала „Press online

2 реаговања на ПУПС можда са ДС или Љајићем

  1. Radana Ppupić каже:

    Ако вам нешто значи мишљење једног члана, а требало би да значи, ја мислим да једино са Љајићем можемо да идемо у Коалицију на изборе и ни са ким другим.Или самостално.У програмима свих других партијама(колико наравно из медија могу да прочитам, или са њихових сајтова) не видим да подржавају наш програм:заштиту интереса пензионера, социјалну правду и једнака права за све.
    Останимо на оном курсу са којим смо урадили много за ове непуне четири године.
    Споштовањем, Радана Пупић

  2. MIROSLAV каже:

    Jos ce biti dogadjaja do izbora…tako da ne treba zuriti sa odlukom….Mislim da realno Pups treba da bude ovoga puta mudar.Cilj je sada preziveti politicki,ostati parlamentarna stranka i spremati se za samostalan izlazak tek na sledecim izborima,koji ce verovatno biti po nekom drugom izbornom sistemu.Trenutno je situacija po meni sledeca:sa SNS-najlosija opcija,sa SDP-solidna opcija,sa Regionima-naj rizicnija opcija,Samostalno-moguce,ako neko pozajmi dva miliona evra…,sa SPS-najbolje.Dakle,najmanje rizicna opcija je sa SPS,ali napraviti takav koalicioni dogovor da PUPS moze posle izbora ici samostalno u koaliciju i bez SPS i JS.Dakle,samostalan poslanicki klub,sloboda koalicije buduce…Jedino tako se dobija sigurnih 5 posto za PUPS..a mozda i vise,ako koalicija na izborima osvoji i preko 10 posto…To znaci da PUPS u koaliciji predizbornoj mora imati 40 posto,tesko ce to podneti SPS ali ce ipak morati…Clan sam PUPS-a…..

Подели на Фејсбуку

Facebook Share

Tweet

Google Buzz