ЧОЛАКОВИЋ: ПРИЈА НАМ ТОМИНО ПОШТОВАНЊЕ

– Понуда за сарадњу, коју је већ неколико пута поновио лидер напреднкака Томислав Николић у сваком случају нам прија, што тако снажна, без обзира што је опозициона странка, цени и поштује ПУПС.

Ми смо једна од ретких, или једина партија која је сва своја обећања из 2008. године остварила у овом периоду- објашњава за „Дневник“ шеф посланичке групе ПУПС у Скупштини Србије Момо Чолаковић, након што је Николић обелоданио намеру да на коалицину изборну листу позове и странку пензионера. Ипак Чолаковић подсећа да је ПУПС на седници Главног одбора овластио лидера странке Јована Кркобабића разговора, преговара и да закључи коалициони споразум. Сам Кркобабић рекао је да ће прво разговарати са садашњом коалицијом – СПС и ЈС.

– У том контексту разговори су у току. Нећу да коментаришем ништа у вези са тим разговорима, јер не би било коректно- каже Чолаковић.

Има ли ПУПС списак приторитета, ко је следећи партнер за разговоре?

– Треба до краја поштено рећи да су приоритет СПС и ЈС и све оне партије које уважавају и цене наш програм. Обзиром на сарадњу коју смо имали у оквиру владајуће коалиције следећи је свакако коалициони партнер који је носилац власти то је Демократска странка. Разговараћемо у сваком случају и са другим странкама које поштују наш програм, наше деловање, озбиљност наше партије и рејтинг који имамо и који се из дана у дан повећава.

Када ћете завршити све преговоре и када ћете званично моћи да кажете ко су ваши стари, или нови партнери?

– Све ће зависити од разговора које председник Кркобабић води и које буде водио. Не могу тачно да кажем, али у сваком случају очекујем да се разговори окончају до краја јануара, евентулано у фебруару. Све зависи од самих разговора, али и од тога када ће се расписати избори.

Да ли је датум одржавања избора коначно договорен?

– Оно што је моја информација, термин је 6. мај. Лично мислим да је то најприхватљивији термин. Уколико не, избори ће бити последње недеље априла. Но, за сада је тај 6. мај најприхватљивији.

Јавност мало збуњује чињеница да већина странака из владајуће коалиције не жели да се изјасни да ли ће након избора остати заједно. Ни ПУПС није децидан. Значи ли то да односи баш нису били идеални?

– Не бих то тако рекао. Завршили смо један циклус сарадње, према нашој процени успешно, и када је реч о малој, али и владајућој коалицији. Али настале су сасвим нове околности и ништа није исто као што је било 2008. године. И то позиционирање партија и у оквиру коалиције и на политичкој сцени Србије сасвим је другачије и различито и у том контексту видим потезе појединих партија, и великих и малих, које се договорају у новим околностима и новим условима.

Шта је ново у тим околностима, што пресудно утиче на креирање коалиција?

– Претходна влада је формирана на већ познатих пет основних принципа. Сада је дошло до другачијих односа. Очекујем да ћемо добити кандидатуру за чланство у ЕУ, чак можда и датим за преговоре. Осим тога, дошло је до драматичног утицаја економске кризе посебно на материјални и социјални положај грађанства, што је довело до повећања броја сиромашних у Србији. Много је оних који једва састављају крај са крајем. А сама криза у еврозони значајно ће утицати и на развој Србије.

Када очекујете заседање парламента, најављено је да ова институција неће састати до избора?

– Наша посланичка група ради и када скупштина не заседа. Налазимо се стално у канцеларији и разрађујемо ових десетак закона које је Влада проследила. Парламент треба да ради без обзира што се избори припремају. Очекујем да ће бити испоштован договор са последњег колегијума и да ће седница скупштине бити крајем овог месеца, или почетком фебруара, како је председница Славица Ђукић-Дејановић најавила.Предложили смо ресорном одбору Закон о социјалном предузетништву и очекујемо да ћемо и тај пропис успети да донесемо у овом мандату.

Верујете ли да ће владајућа коалиција и поред тога што је изборна кампања кренула, имати 126 посланика на окупу, да би седница могла бити одржана?

– Наша коалиција, СПС–ЈС– ПУПС до краја ће бити лојална остваривању циљева који су постављени на почетку мандата. Наша странка ће до краја бити дисциплинована и одговорна. Очекујем да ће тако радити и остале политичке партије и да ћемо мандат завршити на коректан и поштен начин, онако како смо то бирачима и обећали.

С. Станковић

преузето са интернет портала дневног листа “Дневник


Comment

  • Wow, marvelous weblog layout! How long have you been running a blog for?
    you made blogging look easy. The entire look of
    your site is fantastic, let alone the content material!
    You can see similar here ecommerce

Leave a Reply

Your email address will not be published.