ПУПС предлаже да фебруар буде месец заштите ћирилице

Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС) изражава задовољство што је њена иницијатива да се ћирилично писмо доведе у равноправан положај са енглеским алфабетом приликом слања СМС порука, наишла на велико интересовање и подршку јавности. Међутим, ПУПС инсистира да се и у другим областима где је ћирилично писмо маргинализовано или чак дискриминасано тај проблем осветли као и да се предузму конкретне мере.

У том смислу, ПУПС предлаже да се фебруар месец, у којем Србија слави Дан своје државности, прогласи месецом заштите ћирилице!

Да би то било одмах и видљиво, потпредседник ПУПС Милан Кркобабић има и конкретан предлог:

– Позивам оглашиваче и медије да рекламе, које су данас готово потпуно на латиничном писму, пишу и објављују на ћирилици! Предлажем да сваки оглас који се објави на ћирилици буде стимулисан попустом од најмање пет одсто, а позивам и државу да у области оглашавања донесе одговарајуће мере које би ишле у смеру стимулативне пореске стопе за све који се оглашавају на ћирилици.

Милан Кркобабић сматра да би пример осталима најпре требало да дају предузећа која су у државном власништву, попут Телекома Србија и Лутрије Србије, који се годинама оглашавају готово искључиво на латиници.

ПУПС се јавно обавезује да ће учинити све да спречи даље пропадање и маргинализовање ћириличног писма, које је једно од најзначајнијих симбола нашег националног идентитета.

2 реаговања на ПУПС предлаже да фебруар буде месец заштите ћирилице

 1. Љубиша каже:

  Поштовано руководство ПУПС-а,
  Честитам вам од срца на овој акцији. Не дозволите да ово буде и остане само иницијатива, већ својим учешћем у власти то и урадите. Поменута јавна предузећа рачуне достављају на абецеди и ако знам пуно људи који су им упућивали захтев да поштују Устав и рачуне, као јавна предузећа, раде ћириличким писмом.
  Покрените и иницијативу за промену Закона о употреби језика и писма, јер као и многи Срби, не могу остварити своје право на коришћење мог писма (саобраћајна дозвола, возачка, захтеви у банкама…), док све националне мањине могу. Није предвиђена казна за некоришћење ћирилице, а за некоришћење писма националних мањина јесте.
  Ако својим активностима до избора спречите коришћење страног писма (абецеде, Гајеве латинице, која је регистрована као хрватска) имате мој глас.
  Свака част!!!

 2. Ћирилица каже:

  Пуна подршка!

Подели на Фејсбуку

Facebook Share

Tweet

Google Buzz