ПУПС ПРЕДЛАЖЕ ДА ФЕБРУАР БУДЕ МЕСЕЦ ЗАШТИТЕ ЋИРИЛИЦЕ

Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС) изражава задовољство што је њена иницијатива да се ћирилично писмо доведе у равноправан положај са енглеским алфабетом приликом слања СМС порука, наишла на велико интересовање и подршку јавности. Међутим, ПУПС инсистира да се и у другим областима где је ћирилично писмо маргинализовано или чак дискриминасано тај проблем осветли као и да се предузму конкретне мере.

У том смислу, ПУПС предлаже да се фебруар месец, у којем Србија слави Дан своје државности, прогласи месецом заштите ћирилице!

Да би то било одмах и видљиво, потпредседник ПУПС Милан Кркобабић има и конкретан предлог:

– Позивам оглашиваче и медије да рекламе, које су данас готово потпуно на латиничном писму, пишу и објављују на ћирилици! Предлажем да сваки оглас који се објави на ћирилици буде стимулисан попустом од најмање пет одсто, а позивам и државу да у области оглашавања донесе одговарајуће мере које би ишле у смеру стимулативне пореске стопе за све који се оглашавају на ћирилици.

Милан Кркобабић сматра да би пример осталима најпре требало да дају предузећа која су у државном власништву, попут Телекома Србија и Лутрије Србије, који се годинама оглашавају готово искључиво на латиници.

ПУПС се јавно обавезује да ће учинити све да спречи даље пропадање и маргинализовање ћириличног писма, које је једно од најзначајнијих симбола нашег националног идентитета.


Leave a Reply

Your email address will not be published.