Отворен први Центар за дневник боравак за одрасла и стара лица

Милан Кркобабић, заменик градоначелника Беогарада отворио је данас на Врачару први специјализовани Центар за дневни боравак за одрасла и стара лица.

Отварању центра су присутвовали и амбасдор Јапана у Србији Тошио Цунозаки и потпредсеник компаније „Јапан Табако Интернешнал“ за западни Балкан Кристијан Кринг чија фирма је и омогућила адаптацију и опремање Центра.

– Ово је пионирски подухват града Београда. Кључни подухват у сфери социјане политике битан за две категорије наших грађана: за најстарије и за средњу генерацију. Кад кажем средњу генерацију, мислим на радно активне жене које у својим домаћинствима имају старе особе о којима треба да брину, а морају да иду на посао, да воде децу у вртић и да их увече враћају, а не желе да своје ближње дају у домове за старе.

Пројектом смо омогућили и људима у позним годинама, који желе да живе са својим породицама, да дан проведу у оваквим Центрима, а да се увече врате својим кућама. Ово би требало да буде образац деловања у овако великом граду, где имамо 340.000 људи животне доби преко 65 година. Врачар је централна градска општина која има највећи број житеља у том животном добу.

Ово је нови вид услуге за старе који је неопходан свакој општини и ми намеравамо у идућој години да из буџета града Београда одвојимо средства за ове намене, али овим путем позивамо и све одговорне корпорације и појединце, да помогну један овакав вид збрињавања најстаријих – рекао је Кркобабић.

Новоотворени центар за сада има капацитет за 20 корисника, а са радом ће почети од Нове године. Објекат је опремљен свим потребним садржајима од купатила, кухиње, лежајева, телевизора, компијутера, телефона… О корисницима ће бринути стручно особље, социјални радници, медицниске сестре, и техничко особље.

Јапански представници су на поклон будућим корисницима Центара донели дрво живота, а заменик градоначелника им је захвалио на несебичној помоћи и изразио наду да ће и убудуће имати добру сарадњу.

2 реаговања на Отворен први Центар за дневник боравак за одрасла и стара лица

 1. Radana Ppupić каже:

  Volela bih da se nastavi sa otvaranjem više ovakvih centara ne samo na Vračaru.Na Čukarici gde ja živim ima mnogo starih , nemoćnih i usamljenih ljudi.Ima puno neiskorišćenog poslovnog prostora gde bi se za male pare mogao napraviti kutak u kome će provoditi vreme ljudi koji su sami.
  Spoštovanjem, Radana Pupić

 2. Nela Popovic каже:

  Dobar dan,
  drago mi je da je otvoren centar za starije osobe,ja volim da pricam sa starijim osobama i nedavno mi je dosla ideja da u svojoj kuci napravim dnevni boravak za starije osobe, u sali zabaviste za nase bake i deke ,ja imam 49 godina i ovo bi odlicno bilo za sve generacije koje zive zajedno u domacinstvu,da svi mogu da uzivaju u zivotu i samostalnom razvoju
  Molim vas dajte mi instrukcije kako da dodjem do realizacije ove savrsene ideje

  Pozdrav ,majka tri sina bez posla posle 21 godine rada u banci ,proizvodjaca sampinjona,i kao diplomirani ekonomista zainteresovana za mnoge sfere u zivotu svih generacija
  unapred zahvalna,Nis je usnuo grad da ne kazem goru rec

Подели на Фејсбуку

Facebook Share

Tweet

Google Buzz