ОТВОРЕН ПРВИ ЦЕНТАР ЗА ДНЕВНИ БОРАВАК ЗА ОДРАСЛА И СТАРА ЛИЦА

Милан Кркобабић, заменик градоначелника Беогарада отворио је данас на Врачару први специјализовани Центар за дневни боравак за одрасла и стара лица.

Отварању центра су присутвовали и амбасдор Јапана у Србији Тошио Цунозаки и потпредсеник компаније „Јапан Табако Интернешнал“ за западни Балкан Кристијан Кринг чија фирма је и омогућила адаптацију и опремање Центра.

– Ово је пионирски подухват града Београда. Кључни подухват у сфери социјане политике битан за две категорије наших грађана: за најстарије и за средњу генерацију. Кад кажем средњу генерацију, мислим на радно активне жене које у својим домаћинствима имају старе особе о којима треба да брину, а морају да иду на посао, да воде децу у вртић и да их увече враћају, а не желе да своје ближње дају у домове за старе.

Пројектом смо омогућили и људима у позним годинама, који желе да живе са својим породицама, да дан проведу у оваквим Центрима, а да се увече врате својим кућама. Ово би требало да буде образац деловања у овако великом граду, где имамо 340.000 људи животне доби преко 65 година. Врачар је централна градска општина која има највећи број житеља у том животном добу.

Ово је нови вид услуге за старе који је неопходан свакој општини и ми намеравамо у идућој години да из буџета града Београда одвојимо средства за ове намене, али овим путем позивамо и све одговорне корпорације и појединце, да помогну један овакав вид збрињавања најстаријих – рекао је Кркобабић.

Новоотворени центар за сада има капацитет за 20 корисника, а са радом ће почети од Нове године. Објекат је опремљен свим потребним садржајима од купатила, кухиње, лежајева, телевизора, компијутера, телефона… О корисницима ће бринути стручно особље, социјални радници, медицниске сестре, и техничко особље.

Јапански представници су на поклон будућим корисницима Центара донели дрво живота, а заменик градоначелника им је захвалио на несебичној помоћи и изразио наду да ће и убудуће имати добру сарадњу.


Leave a Reply

Your email address will not be published.