КРКОБАБИЋ СА ИТАЛИЈАНСКИМ СИНДИКАТОМ

Заменик градоначелника Београда, Милан Кркобабић, састао се данас по други пут са представницима највећег италијанског синдиката Генералне италијанске конфедерације рада (ГИКР) како би размотрили нацрт протокола о сарадњи којим ће бити решена бројна питања везана за српске раднике у Италији.

Милан Кркобабић је поводом овог сурета рекао да би сарадња италијанског синдиката и Градске управе Београда обухватила и могућност, да Градска управа града Београда пружи информације и адресе суграђанима који намеравају да се преселе у Италију.

– Јачање сарадње између ГИКР, Градске управе и институција за социјалну помоћ и заштиту у Србији , као и планирање проширења помоћи на евроспком нивоу кроз мрежу ГИКР је нешто од чега би наши суграђани имали само користи. Већина радника који раде у Италији ни не знају које све врсте помоћи постоје, а наше је да им омогућимо да у својој земљи добију информацију како могу да остваре своја права у земљи у којој раде – рекао је Кркобабић.

Српски радници који раде у Италији могу добити помоћ везану за добијање пензије по завршетку рада, затим у случају незгоде на раду и професионалних обољења које касније изискују стицање инвалидске пензије. Синдикат пружа и правну помоћ са медицинским вештачењем. Такође, италијански синдикат се бави заштитом права радника у делу који је везан за накнаду за незапосленост, породични доходак, обнове дозволе боравка, решавање папира за обједињавање породице.

Генерална италијанска конфедерација рада представља најстарију италијанску синдикалну организацију, основану 1906. године, која је чланица Међународне конфедерације синдиката и Европске конфедерације синдиката, такође и активна у 134 коморе у тој медитеранској земљи. Број чланова овог синдиката досеже цифру од приближно шест милиона људи.


Leave a Reply

Your email address will not be published.