ДС ПОДРЖАВА ПРЕДЛОГ ПУПС-а

На иницијативу ПУПС-а, данас су у седишту Демократске странке експертски тимови двеју партија које су предводили Милан Кркобабић и Драган Ђилас, постигли пуну сагласност о неопходности доношења закона о социјалном предузетништву, којим би се отворила могућност запошљавања великог броја социјално угрожених грађана Србије.

Констатовано је да је нацрт закона који је предложио ПУПС, добра полазна основа за постизање пуног консензуса свих парламентарних странака, невладиног сектора и еминентних представника струке.

ДС даје пуну подршку предложеном Нацрту уз спремност активног учешћа да закон што пре заживи како би социјално предузетништво као трећи сектор привређивања постало реална шанса за запошљавање великог броја незапослених припадника социјално угожених група: особа са инвалидитетом, избеглих и расељених лица, лица изнад 50 година старости, самохраних родитеља и нискоквалификованих радника на које данас готово нико и да не рачуна.

Како је објаснио Милан Кркобабић, циљ закона је да се помогне да корисници неких од врста социјалне помоћи дођу до трајног извора финансирања, тако што ће бити стимулисан “нови трећи сектор привређивања”.

Мере којима ће бити стимулисано да те особе зараде своју плату су смањење ПДВ-а са 18 на 10 одсто, смањења пореза и доприноса, као и позитивна дискриминација при јавним набавкама, навео је Кркобабић.

Он је објаснио да ће бити стимулисани различити облици пословања као што су предузећа, асоцијација задруга и да ће то показати шта је социјално предузетништво.

Потпредседник ПУПС је додао и да је у Београду већ покренут пилот пројекат на основу кога ће 30 особа са инвалидитетом кренути да раде као помоћни пекари и посластичари.

“Не верујем да ће ико бити против оваквог закона, јер је број људи који је маргинализован велики”, рекао је Кркобабић и додао да очекује да ће тај закон омогућити да ти људи наредну годину чекају са дозом оптимизма.

извор: ТАНЈУГ


Leave a Reply

Your email address will not be published.