ПОТРЕБНА ПОДРШКА МЕЂУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ЗА РЕШАВАЊЕМ ПРОБЛЕМА ИЗБЕГЛИЦА

Потпредседник Владе Србије Др Јован Кркобабић указао је данас на неопходност подршке међународне заједнице у решавању егзистенцијалних проблема избеглица и интерно расељених у Србији.

Др Јован Кркобабић, потпредседник Владе Републике Србије у обраћању учесницима на 62. заседању Извршног комитета Високог комесаријата УН за избеглице у Женеви

Кркобабић је у обраћању учесницима 62. заседања Извршног комитета Високог комесаријата УН за избеглице у Женеви указао и на неопходност додатног ангажмана на успостављању ефикасног правног механизма за остваривање права избеглица.

Кркобабић је, подсетио и на податак да Србија према броју интерно расељених заузима водеће место у Европи, док је међу првих пет земаља у свету са продуженом избегличком кризом.

Он је поручио да за остваривање права избеглих не сме бити препрека, без обзира на то да ли ће се опредилити за повратак у земљу порекла или за интеграцију у земљи расељења.

Током свог обраћања потпредседник Владе Србије нагласио је и посвећеност регионалној сарадњи како би се на што ефикаснији начин решили проблеми избеглица.

“Велико ми је задовољство да вас обавестим да ће се министарска конференција, као потврда наше посвећености регионалном процесу, одржати 7. новембра 2011. године у Београду”, навео је Кркобабић.

Он је најавио и да ће након одржавања припремне министарске конференције, почетком наредне године бити одржана донаторска конференција у циљу обезбеђивања финансијских средстава намењених спровођењу регионалног пројекта.

Потпредседник Владе Србије је истакао да ће само у Републици Србији спровођењем Регионалног пројекта бити обезбеђено стамбено решење за око 16.780 угрожених избегличких домаћинства, односно за око 45.000 лица.

Говорећи у седишту УН у Женеви Кркобабић је посебно нагласио велике потребе преко 210.000 интерно расељених и протераних лица са Косова и Метохије који нису укључени у регионални пројекат.

“Након више од дванаест година присуства и управљања нашом покрајином од стране међународних организација, интерно расељена лица још немају приступ својој имовини и правима која су предуслов за одржив повратак. Последњи догађаји на Косову и Метохији, на жалост, не остављају места оптимизму”, казао је Кркобабић.

Очекује се да ће током боравка у Женеви потпредседник Владе имати више билатералних сусрета с делагацијама других земаља, као и с Високим комесаром УН за избеглице Антонијем Гутерешом.


Comment

  • Wow, amazing weblog structure! How long have you ever been blogging for?

    you made running a blog glance easy. The full glance of your site is
    great, let alone the content material! You can see similar here dobry sklep

Leave a Reply

Your email address will not be published.