ПОМОЋ У ЗАПОШЉАВАЊУ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Заменик градоначелника Београда Милан Кркобабић састао се данас у Скупштини града са директором и представницима Удружења предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом Републике Србије. Повод састанка је била лоша ситуација са којом се ових 55 предузећа сусреће, а представници удружења препознали су позитиван пример града Београда у сфери социјалне бриге.

Заменик градоначелника Београда Милан Кркобабић на састанку са представницима Удружења предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом Републике Србије

– Ових 55 предузећа има око 3.800 запослених, а више од пола су особе са инвалидитетом. Наш основни циљ је да ниједна особa са инвалидитетом не остане без посла – њима је веома тешко да се запосле, па сад морамо да се потрудимо да сачувамо њихова радна места. Далеко је боље сад издвојити средства за проширење и обезбеђење основе њиховог рада и омогућити им да примају зараду. На тај начин ћемо очувати њихово достојанство, јер имају сопствени извор егзистенције, а и буџете локалних самоуправа и Републике Србије ослобађамо великих будућих издвајања у случају да ове особе остану без посла – рекао је Кркобабић.

Он је додао да ће ова предузећа бити сачувана тако што ће се третирати као групација од посебног друштвеног значаја, јер запошљавају особе са инвалидитетом, а биће им омогућени и услови пословања у којима ће они бити тржишно конкурентни. Ово се може постићи обезбеђивањем законских предуслова и омогућавањем „позитивне дискриминације” приликом учешћа у јавним набавкама. Законски оквир ће бити дефинисан Законом о социјалном предузетништву, а биће подизана и друштвена свест о потреби куповања робе коју производе особе са инвалидитетом. Само тако се број запослених особа са инвалидитетом у Србији може поново вратити на 12.700, колико их је било пре десетак година.

– Наше практичне предлоге представићемо премијеру Србије и предложити му формирање радне групе Владе Србије са представницима министарстава финансија, рада и социјалне политике и економије, која би се посебно бавила овом групацијом предузећа. У плану је обилазак двадесетак градова Србије како би им представили искуства социјалне политике града Београда. Предузећа која су чланови ове групације од нас би добила и одређену финансијску подршку, као и стручну и едукативну помоћ менаџмента успешних београдских предузећа која запошљавају особе са инвалидитетом, што је подједнако важно као и новчана помоћ – истакао је Кркобабић.

Кркобабић је подсетио да ће град Београд издвојити девет милиона динара за завршетак производног погона за смрзнуто тесто „Лола предузетништва”, прилагођеног особама са инвалидитетом. Ово предузеће ће током два и по месеца обучавати 60 особа са инвалидитетом за послове помоћног посластичара и помоћног пекара, а 30 најуспешнијих ће у „Лоли предузетништву” добити трајно запослење.

На конкурс могу да се пријаве особе које су завршиле основну школу и имају оштећен слух или говор или нижи степен менталне ретардације. „Лола предузетништво” ће за ових 60 особа обезбедити бесплатан превоз и топли оброк, а по завршетку обуке добиће сертификате који важе у свим предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом.


Leave a Reply

Your email address will not be published.