ПОЧИЊЕ РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА ОПИСМЕЊАВАЊА РОМА

Заменик градоначелника Милан Кркобабић састао се у Старом двору са представницима Удружења „Грађанске иницијативе” и четрнаест студената београдских факултета који од следеће седмице почињу да раде на пројекту описмењавања одраслих Рома из некадашњег нехигијенског насеља „Газела”.

Заменик градоначелника Београда Милан Кркобабић са студентима

Циљ пројекта је искорењивање неписмености, у прилог иде и податак да у Србији око 1,3 милиона становника нема завршену основну школу.

– У овом случају ради се о наших 70 суграђана у пет насеља, а студенти ће посао одрађивати у наредна два месеца. Додатно је план да студенти у периоду од осам месеци два пута месечно долазити у насеља, што ће бити нека врста допунског рада. Тада ће помагати деци око школских задатака, што ће бити добар начин да се у овоме споје родитељи и деца. Град ће им заузврат обезбедити стипендије, које ће им омогућити школовање на Београдском универзитету. Пројекат почињемо да спроводимо у пет насеља, затим ћемо га проширити и на остала, а након тога спровешћемо га и у избегличким насељима – казао је Кркобабић.

Заменик градоначелника Београда Милан Кркобабић са студентима

Без елементарног образовања појединац готово да нема никакву шансу да се избори за своју егзистенцију, као и за егзистенцију своје породице. Данас је знање пасош за бољи живот.

– Ако је проблем довести тридесет великих светских компанија у Србију, сигуран сам да није проблем да омогућимо да ових тридесет слова стигну до ове заиста запањујуће армије неписмених, од чега њих 233.000 не зна да напише или прочита своје име. Посебно брине што од њих десет, осам су жене – истакао је заменик градоначелника.

Пријему, који је организован поводом обележавања Међународног дана писмености, присуствовали су и члан Градског већа Дарко Божић и секретар за социјалну заштиту Владан Ђукић.


Leave a Reply

Your email address will not be published.