ДРЖАВА ГАРАНТУЈЕ: БИЋЕ ОКТОБАРСКЕ ПОВИШИЦЕ

Не долази у обзир да се ионако ниске плате и пензије доводе у питање због минуса у државној каси, који је за седам месеци достигао безмало 90 милијарди, тврди за „Политику” Јован Кркобабић, потпредседник владе. Према његовим речима, најстарији грађани и запослени у јавном сектору не треба да брину, јер ће октобарска повишица бити исплаћена по закону. Иначе, ово не би била правна држава, уверен је Кркобабић.

Др Јован Кркобабић

Проблем треба тражити у неплаћању доприноса који су нарасли на 230 милијарди динара, што је за трећину више него лане када је избегавање плаћања пореза било око 170 милијарди динара – објашњава Кркобабић шта је кумовало оволикој буџетској рупи.

Он додаје да пензионери и грађани не смеју да испаштају због тога што неко не жели, или неће да на време обави свој посао. Упитан да ли мисли да је избегавање наплате доприноса које је већ деценијски проблем случајно или не, будући да доводи до оволиких проблема, каже да то не би коментарисао јер се врло добро зна чији је то пропуст.

Закон о буџетском систему, којим је у октобру предвиђено усклађивање плата и пензија са шестомесечном инфлацијом и половином реалног раста бруто домаћег производа, мораће да се поштује- категоричан је потпредседник владе.


Leave a Reply

Your email address will not be published.