МИЛАН КРКОБАБИЋ И АЛЕКСАНДАР КОНУЗИН ОБИШЛИ РАДОВЕ НА МЕМОРИЈАЛНОМ КОМПЛЕКСУ„РУСКИ НЕКРОПОЉ”

Заменик градоначелника Милан Кркобабић и амбасадор Руске федерације у Београду Александар Конузин обишли су данас радове који се изводе на комплексу „Руски некропољ” на Новом гробљу, који ће комплетно бити завршени до краја 2012. године. У току је комплетна реастаурација четири парцеле са 788 гробова руских емиграната, које ће заједно са Иверском капелом и Костурницом, у којој се налазе посмртни остаци руских војника погинулих у Првом светском рату, чинити овај значајан меморијални комплекс.

Заменик градоначелника Београда Милан Кркобабић и амбасадор Русије Александар Конузин

– Политике и владе се мењају, али оно што је константно јесте пријатељство између српског и руског народа и обједињавање ове четири парцеле на локацији будућег „Руског некропоља” представља најбољи доказ да ће то пријатељство остати трајно – истакао је Кркобабић и подсетио да су на Новом гробљу сахрањени многи знаменити Руси који су дали значајн допринос развоју Београда, попут Фармаковског, Огнатовског, Колесникова и других.

Планирано је да се до краја ове године заврше радови на парцели 80, док ће следеће године почети радови на уређењу преосталих парцела у близини Иверске капеле, која ће такође бити реконструисана.

Иначе, у склопу припремних радова на парцели 80, демонритана су сва обележија гробних места без законских наследника, у укупном броју од 90 споменика, и пребачени су у радионицу извођача радова, где је један број истих рестауриран. Обележја која су услед дугог времена од подизања знатно оштећена биће замењена новим спомен-обележијима према пројекту и уз сагласност Завода за заштиту споменика културе града Београда.


Leave a Reply

Your email address will not be published.