КРКОБАБИЋ: ДОК ПОСТОЈЕ СЕЛА – ЖИВЕЋЕ И РЕПУБЛИКА СРПСКА И СРБИЈА

Настојаћемо да од идуће године „Михољски сусрети села“, поред села Србије, обухвате и села Републике Српске

„На прагу смо дефинисања јасне политичке воље да Република Српска и Република Србија у наредном периоду наступају јединствено. Ово је нови правац деловања, правац који је зацртао председник Александар Вучић. Ту смо да то у пракси реализујемо“, истакао је министар за бригу о селу Милан Кркобабић, приликом званичног сусрета са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске др  Савом Минићем, на заједничком састанку са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије др Александром Мартиновићем, уочи Свесрпског сабора.

Постигнута је сагласност да програми Министарства за бригу о селу: ревитализација и развој задругарства, насељавање празних сеоских кућа, решавање превоза сеоског становништва, као и већ традиционални „Михољски сусрети села“ буду на одговарајући начин примењени и у Републици Српској.

Кркобабић се посебно осврнуо на стратешки значај села:

„Република Српска није Белгија, која практично нема села. Итекако их има, као и Србија. Ту је наш став јасан: док постоје села у Републици Српској и Србији, постојаће и Република Српска и Република Србија!“

Говорећи о стратегији препорода села, нагласио је да „морамо да учинимо све да очувамо села, да их ревитализујемо, али, наравно, не сва, већ само она која могу да буду гравитационе тачке које испуњавају основне критеријуме за пристојан живот на селу.“

Министар за бригу о селу у Влади Републике Србије Милан Кркобабић подсетио је на више програма које се успешно релизују у Републици Србији: већ је додељено 3.000 празних сеоских кућа, а за сваку од њих држава Србија издваја до 10.000 евра, затим  за мобилност сеоског становништва у 78 локалних самоуправа обезбеђени су минибусеви за бесплатан превоз у 1500 села.

„Пре четири године са људима из Републике Српске разговарали смо о обнови, ревитализацији и унапређењу задругарства као јединог правог организационог облика, којим мала и уситњена газдинства могу да опстану, примене савремене агротехничке мере и постану успешни тржишни произвођачи“, подсетио је Кркобабић и поручио:

„Житељи Републике Српске и Републике Србије воле да се срећу и сусрећу и да се такмиче. Реч је о чувеним „Михољским сусретима села“, манифестацији која се у Србији организује већ четири године, а на челу  Комисије за доделу средстава је наш највећи живи песник Љубивоје Ршумовић. Настојаћемо да од идуће године  „Михољски сусрети села“, поред села Србије, обухвате и села Републике Српске“.

„Надам се да ово није само почетак разговора, већ почетак акције“, поручио је министар Кркобабић.