КРКОБАБИЋ: Минибусеви и за најудаљенија села

„Локалне самоуправе, њих 17 добиће средства да набаве минибусеве и омогуће превоз становника и у најудаљенијим селима Србије – рекао је министар за бригу о селу Милан Кркобабић приликом потписивања уговора са локалним самоуправама.

Кркобабић је посебно истакао да једно возило одлази на Косово и Метохију,  у Ораховац. Тиме ће 750 становника у њихова три села имати решен превоз.

Након данашњег потписивања уговора за доделу бесповратних средстава, бесплатан превоз стиже у још 264 села.

Председник Комисије, декан саобраћајног факултета проф. др Небојша Бојовић истакао је значај овог програма и најавио спремност Саобраћајног факултета да у наредном периоду ради на целовитом програму како би се на системски начин у целости решило питање мобилности становништва и добара у руралним деловима Србије. „У саобраћајном инжењерству та категорија се посебно мора изучавати“, рекао је Бојовић и истакао добру сарадњу Министарства и научно-истраживачког  центра Саобраћајног факултета.

Међу 17 општина и градова, у 10 управних округа, које ће добити возила за превоз сеоског становништва, три су у девастираним подручјима и у IV групи степена развијености.

Александар Мицић, председник привременог органа Општине Ораховац нагласио је значај минибуса који им ускоро стиже, јер представља велико олакшање и помоћ за житеље села ове општине.

Према речима председника Општине Ариље Предрага Маслара, средствима за куповину минибуса које су добили решиће многа питања у селима овог краја: „Наша општина је разуђена, села су удаљена, а у појединим насељима је мали број становника, па је веома важно што ћемо сад моћи да свима њима изађемо у сусрет и обезбедимо бесплатан превоз“, нагласио је Маслар.

Од данашњих добитника бесповратних средстава, 14 јединица локалне самоуправе нема организован градски и приградски превоз, а две се налазе у пограничном делу земље. Средства које је издвојило Министарство за бригу о селу за ове намене је 119 милиона динара, а јединице локалне самоуправе су учествовале са 50,7 милиона динара. Програмом је по једној пријави одобравано до седам милиона динара.

Од почетка спровођења програма, 2021. године, укупно је решен превоз са житеље села у 78 јединица локалне самоуправе.