КРКОБАБИЋ: Михољски сусрети букте Србијом ЉУБИВОЈЕ РШУМОВИЋ: Да Европа чује цела за Михољске сусрете села

“Михољски сусрети села и ове године букте Србијом у 113 општина, од 1. јуна до 1. новембра. Посебну радост причиниће нам наши људи са Косова и Метохије који у Ораховцу организују своје сусрете“, поручио је данас у Палати Србија министар за бригу о селу Милан Кркобабић, после потписивања уговора са представницима локалних самоуправа, које ће добити средства за одржавање манифестација.

Сусрети ће ове године окупити 1.775 села, а биће укључено рекордних 250.000 учесника и посетилаца широм Србије.

Уз спортске и фолклорне игре, гастрономске специјалитете и забавни програм за све генерације Параћин и Кањижа, већ 1. јуна, у својим селима, „отвориће“ сусрете, а наредних викенда  – 8, 15, 16 и 22. јуна ориће се села Крушевца, Коцељеве, Ниша, Ваљева, Власотинца, Дољевца, Аде, Бабушнице и Вршца.

Председник Комисије по овом програму, наш познат песник Љубивоје Ршумовић присутнима се обратио стихом „Да Европа чује цела за Михољске сусрете села“ и поручио: „Већ четири године организујемо Михољске сусрете на радост и ползу ове наше, многи мисле мале земље, али за нас највеће коју имамо.“

Ужице четврти пут организује Михољске сусрете. Према речима Мирјане Радивојчевић, помоћника градоначелнице, овог септембра на сусретима у селу Дрежник очекују више од 1.000 посетилаца.

„Биће дочекани уз спортска такмичења, одличну храну, музику и концерте. Сваке године манифестација се сели у друго село, која се међусобно утркују да буду домаћини Михољских сусрета“.

Први пут програм припремају становници Општине Мало Црниће. “Радујемо се што ћемо ове године учествовати, јер је ово изузетно важна манифестација. Много становника из наших села ради у иностранству и за њих је то прилика да се једном годишње окупе и друже. Спремамо богат програм који укључује и дефиле фијакера“, рекао је председник општине Малиша Антонијевић.

Подсећамо, подносиоци пријаве на овај јавни конкурс су јединице локалне самоуправе, које саме осмишљавају програме за становништво села са своје територије, а имају на располагању до 500 хиљада динара.

И ове године били су маштовити, па су осмислили разноврстан програм. Од чувеног сеоског вишебоја, традиционалних наступа фолклора, изворног певања, свирања гусала и тамбура, преко сликања и литерарних садржаја до занатских и примењених уметности – израде рукотворина, сувенира, ткања, штрикања, веза, плетења. На репертоару су и игре за пензионере, избор за најлепшу пастирицу, маскембали за децу, концерти, изложбе слика.

Календар манифестација са местом одржавања и планираним активностима биће објављен на сајту Министарства за бригу о селу, за све који желе да их посете током овог лета и јесени.