Ове године сусрети села у чак 113 општина – Михољски сусрети настављају да букте Србијом

„Михољски сусрети села настављају да букте Србијом“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић поводом рекордног одзива за учешће у манифестацијама и додао „оно што прихвате села Србије постаје традиционално за целу Србију“.

 

На данашњој седници комисије за доделу бесповратних средстава за организовање Михољских сусрета села за 2024. годину, која је одржана у Палати Србија, одлучено је да  113 јединица локалне самоуправе  добију новац за организовање својих програма. Чак 1.775 села учествоваће у Михољским сусретима ове године, а очекује се рекордних 250.000 учесника и посетилаца. Богат културни и спортски програм  поново ће одјекивати селима Србије у току лета и јесени, од 1. јуна до 1. новембра.

У оквиру ове препознатљиве манифестације, посетиоце очекују спортске, културне, уметничке активности као и упечатљива гастрономска понуда у селима широм Србије – од Суботице до Црне Траве и Власотинца, од Лознице до Неготина, Прибоја и Димитровграда.

На челу комисије је, као и до сада, наш велики песник Љубивоје Ршумовић. „Разматрали смо пристигле пријаве и ове године интересовање је било веће него икада. Радује ме што су из године у годину програми све креативнији и што су ове манифестације изузетно добро посећене, прихваћене и сада већ традиционалне“.

На данашњој седници одобрена су средства, појединачно до 500.000 динара, за чак 113 јединица локалне самоуправе које су се пријавиле на конкурс. И овог пута су првобитно одобрена средства, накнадно увећана да би се задовољили захтеви свих учесника конкурса који испуњавају услове, а велики број њих учествоваће и сопственим средствима.

Као и до сада, села ће се такмичити у фолклору, изворном певању, свирању гусала и тамбура, сликању, писању, рецитовању… На програму ће бити и здравице, благослови, извике. Радионице старих заната, израда рукотворина, сувенира, ткања, штрикања, веза, плетења, као и изложбе слика, фотографија, рукотворина, само су део најављеног богатог програма. На Михољским сусретима неизоставни су и сеоски вишебој, спортски турнири, а деца ће се такмичити у квизовима знања, шаљивим изазовима попут круњења кукуруза, трчања у џаку, прављења најстрашнијег страшила…

На сајту Минисарства за бригу о селу биће истакнут календар дешавања, па ће сви заинтересовани моћи да изаберу уз чији програм и на којој локацији желе да проведу квалитетно време.