Кркобабић посетио Варварин

„Ово је једна од 300 до сада одабраних кућа. Породица је из овог краја и решена је да овде и остане. Добар пример, али и позив за младе људе из других делова земље да се овде настане“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић, у посети општини Варварин и породици Радосављевић која је добила средства из Програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом.

Породица Радосављевић живела је до сада у заједници и радују се сопственом дому у коме ће, како прижељкују, њихов син Василије сачекати браћу и сестре. „Ова подршка државе много нам значи. Имамо своје домаћинство и сада ће све што смо као нашу будућност замислили бити лакше и остварити. Позивамо све младе људе који имају жељу, да заиста учествују у овом програму “ рекла је Јелена Радосављевић, добитница средстава по конкурсу за куповину сеоске куће са окућницом.

Фото: Милан Обрадовић – агенција Бета

Министар Кркобабић је данас одржао радни састанак са руководством и председницима месних заједница ове општине Расинског управног округа на коме су разматране потребе сеоског становништва Варварина, као и актуелни и планирани програми Министарства за бригу о селу.

Председница општине Виолета Лутовац Ђорђевић изјавила је да и сеоско становништво и представници локалних самоуправа препознају значај и корист програма које спроводи Министарство за бригу о селу. Ђорђевић је истакла како су локалне самоуправе спој између Републичког нивоа и становништва којима су све мере и програми намењени, те да је на састанку било речи о тој важној сарадњи.

У посети Варварину данас је с министром Кркобабићем боравио и Бранислав Гулан, агроаналитичар и члан Националног тима за препород села Србије, као и секретар овог Националног тима Ристо Костов.

Фото: Милан Обрадовић – агенција Бета

Министарство за бригу о селу спроводи низ програма за побољшање услова живота и рада на селу, од решавања питања егзистенције становника села кроз задруге, доделу средстава за куповину сеоске куће са окућницом, доделу средстава за куповину минибусева за превоз сеоског становништва до лекара, до школе или општинског и поштанског шалтера, као и подстцање културног живота сељана и неговање традиције организовањем манифестација.

У плану је и адаптација сеоских домова културе или задружних домова у мултифункционалне објекте, који ће сеоском становништву донети нове садржаје али и олакшати живот пружањем различитих услуга.