Кркобабић посетио општину Бољевац и села Врбовац и Бачевица у подножју Ртња: ПРАЗНЕ КУЋЕ МОРАЈУ ДА ОЖИВЕ – ТО ЈЕ ИМПЕРАТИВ ЗА ДРЖАВУ СРБИЈУ

„Празне куће у селима морају да оживе. То је императив за државу Србију“, изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић у данашњој радној посети седишту општине Бољевац и селима Врбовац и Бачевица.

Министар је том приликом рекао да је нови програм куповине празних кућа у припреми.

“Више од 150.000 кућа је празно, имају власнике, али у њима нико не живи. Императив је да те куће оживимо и не смемо да размишљамо колико то кошта. Кошта онолико колико је неопходно да ту људи живе. Не смемо да дозволимо да те куће остану празне”, рекао је Кркобабић.

Кркобабић се посебно осврнуо на улогу жене на селу и рекао да ако хоћемо да добијемо битку за села да ту битку могу да изнесу само жене.

Фото: Милош Мишков – Бета

“Наш задатак је да створимо услове да оне могу да бирају, да остану да живе овде, да заснивају породицу“, рекао је Кркобабић.

Кркобабић је истакао да је основно питање у селима, питање егзистенције, да људи са села желе редовну и сигурну зараду и добру инфраструктуру.

“Људи желе путеве, добар напон струје, мобилни сигнал, водовод, канализацију, здравствену заштиту, образовање, али и културне и спортске садржаје. Списак жеља је велики, а мало је пара у локалним самоуправама”, навео је Кркобабић.

Према његовим речима потребан је адекватан трансфер средстава са ребубличког нивоа ка локалним самоуправама.

Председник општине Бољевац Небојша Марјановић захвалио је министру истакавши да је ово важна посета за становнике Бољевца и да локална самоуправа чини све да основна питања инфраструктуре и егзистенције буду решена у спрези са државним програмима.

Фото: Милош Мишков – Бета

Подаци говоре да Бољевац има око 12.000 житеља, углавном српске и влашке националности, у једном градском и 19 сеоских насеља. Пољопривредом се бави око 7.000 људи у 3.000 регистрованих пољопривредних газдинстава, а најзаступљеније су сточарство, повртарство, воћарство, лековито биље. Последњих година, захваљујући планини Ртањ, Бољевац постаје добар пример развоја сеоског туризма. Министар је са својим сарадницима у селима Врбовац, претежно насељеном становницима српске националности и Бачевица, у коме су већински живаљ Власи, обишао Домове културе и школу.