МИЛАН КРКОБАБИЋ У ВРАЊУ

Из ових подручја одлазе сировине и производи, али још важније од тога одлазе млади, образовани и талентовани људи који у великим градовима стварају нове материјалне и културне вредности. Део тих вредности треба да се врати. То дугујемо онима који остају, али тако стварамо и реалне могућности да неко почне да размишља и о повратку. изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић у данашњој посети седишту Пчињског управног округа, Граду Врању и околним селима.

Министар је посебно истакао значај партнерства урбаног и руралног на коме ће Министарство за бригу о селу инсистирати у наредном периоду, између осталог иницијативама за увођење појма сеоске општине у законским оквире.

Градоначелник Врања Слободан Миленковић захвалио је министру на посети истакавши да локална самоуправа у последње три године доста улаже у инфраструктуру села на својој територији, али да ништа мање пажње посвећује културним и друштвеним садржајима у тим срединама.

Тема састанка са руководством града Врања био је и актуелни „Програм подршке развоју задругарства доделом бесповратних средстава за унапређење пословања и технолошки развој задруга на читавој територији Републике Србије“, као и развојни потенцијали ове области у светлу овог и осталих програма Министарства за бригу о селу.

Фото: Саша Ђорђевић – агенција Бета

Ове године за програм намењен старим и новооснованим земљорадничким, пољопривредним, као и задругама са регистрованом делатношћу из области туризма, занатства или онима чији су оснивачи социјално осетљиве групације, опредељено је чак пола милијарде динара. Јавни конкурс Министарства за бригу о селу је тренутно у току и траје до 24. маја 2021. године.

Фото: Саша Ђорђевић – агенција Бета

Пчињски управни округ има 57 задруга, а у Врању их послује 15. У претходном периоду укупно је за задруге Пчињског округа из државног програма помоћи задругама издвојено готово 42 милиона динара за унапређење пословања пет задруга са територија општина Врање, Босилеград, Владичин Хан, Трговиште и Сурдулица.

Кркобабић је своју посету Пчињском округу завршио обиласком оближњег села Требешиње, где је обишао Дом културе, чију реконструкцију је локална самоуправа већ започела. Министар је разговарао са мештанима о свим темема од значаја за квалитетан живот – изворима егзистенције, здравственој заштити, образовању, спортским и културним садржајима и ђацима основне школе у Требешињу, након чега је изразио велико задовољство због чињенице да много младих људи своју будућност види у селу из ког су потекли.