БЕОГРАД ДОБИЈА ПРВИ ЦЕНТАР ЗА СОЦИЈАЛНО ПРЕДУЗЕТНИШТВО

На иницијативу заменика градоначелника Београда Милана Кркобабића, Град Београд је доделио Секретаријату за социјалну заштиту простор у којем ће бити смештен први Центар за припрему за социјално запошљавање. У укупно 322 квадратна метра на Тргу Николе Пашића 8 налазиће се изложбено-продајни, али и простор предвиђен за едукацију, односно припрему заинтересованих за социјално предузетништво.

„У току је израда пројектне документације, а очекујемо да адаптација овог простора буде готова до почетка јуна месеца, када ће Центар и почети са радом. Ту ће, у изложбено продајном делу, своје место наћи производи већ постојећих социјалних предузећа као што су смрзнуте тестенине „Лола предузетништва“, пелене од бамбуса из предузећа „Дај дај“, торбе из „Еко бега“ и остали“, наводи заменик градоначелника Милан Кркобабић.

Он наводи да ће превасходна функција овог Центра бити подизање нивоа образовања и професионално оспособљавање оних категорија Београђана, којима је социјално предузетништво једина нада да дођу до посла.

„То су пре свега они који се налазе намање 24 месеца на евиденцији су Националне службе за запошљавање, они који су старији од 50 година и остали су без посла, жртве породичног насиља, особе са инвалидитетом којима није обезбеђено право на професионалну рехабилитацију, избеглице, припадници ромске заједнице. Процењује се да у Београду има око 17.000 људи који припадају овим категоријама и који ће управо преко овог Центра моћи да добију потребна знања и вештине са којима ће моћи да се упусте у оснивање социјалног предузећа“, наводи Кркобабић, који је иницирао и израду нацрта Закона о социјалном предузетништву.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.