ДР ЈОВАН КРКОБАБИЋ: СИГУРАН САМ ДА ПУПС МОЖЕ И САМ НА ИЗБОРЕ

– Никакви субјективни фактори и личне симпатије неће одредити нашу коалициону сарадњу са другим партијама. Она политичка партија са којом постигнемо сагласност око наших програмских принципа ће имати предност у даљем раду – каже у интервјуу за “Блиц” Јован Кркобабић, председник Партије уједињених пензионера Србије и потпредседник Владе.

Како наводи, основни принципи на којима се базира програм ПУПС-а су редовно исплаћивање пензија и њихово повећавање, у складу са платама у државном сектору, као и да социјална политика ПУПС-а у Београду буде пренета на целу државу. Предвиђено је убрзавање процеса социјалног и економског збрињавања угрожених категорија људи кроз програм социјалног предузетништва и друге мере.

Остаје ли савез са СПС и ЈС. Од чега то зависи?

– Никада нисам изјавио да ћемо раскинути споразум са СПС и ЈС. Са нашим коалиционим партнерима немамо никакве проблеме и до краја мандата – што се нас тиче – неће бити никаквих промена. А за наредни период ту је одговор једноставан: наши коалициони партнери ће имати приоритет, а то значи да ће се преговори обавити најпре са њима, ако то буду желели.

Дали сте разговарали са Расимом Љајићем и какве су шансе да са СДПС-ом и синдикатима формирате коалицију?

– Разговори између ПУПС-а и СДСС-а Расима Љајића постоје због очите програмске сличности. А што се тиче синдиката, ми те организације уважавамо и ценимо, пре свега, због њихове мисије која мора бити окренута заштити права радника, али они нису политичке партије, тако да са њима нису вођени преговори о коалицији.

Тврдите да не страхујете од самосталног преласка цензуса.

– Бирачко тело од око два милиона грађана и преко 100.000 активних чланова ПУПС-а дају ми за право да са сигурношћу могу тврдити да је ПУПС оспособљен за самостални излазак на изборе. Сигуран сам да можемо релаксирано прећи ту границу од пет одсто, међутим, то никако не значи да нећемо преговарати о коалиционој сарадњи. А шта мисле аналитичари то је њихова ствар, а зависи и од поручиоца.

Верујете ли да је могућа Влада ДС и СНС ?

– То је врло тешко проценити, али чим постоје две партије могу се и договорити. Да ли ће тако и бити, то ћемо тек видети.
Хоће ли Србија добити статус кандидата за ЕУ у марту?

– Србија је давно испунила услове за статус кандидата. А да ли добити статус кандидата или неће, то искључиво зависи од ЕУ. Као човек с политичким искуством тврдим да није мањи интерес Европе да Србија уђе у ЕУ него што је саме Србије. Стварање јединствене европске заједнице без Србије није могуће. Као што није могуће остварити стабилност на Балкану без уважавања државних и националних интереса Србије.

преузето са интернет портала “Блиц онлајн


Leave a Reply

Your email address will not be published.