САСТАНАК ПОТПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ СРБИЈЕ ДР ЈОВАНА КРКОБАБИЋА У ЖЕНЕВИ СА ВИСОКИМ КОМЕСАРОМ УН ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ

Потпредседник Владе Републике Србије Јован Кркобабић, који предводи делегацију Србије на 62. заседању Извршног комитета Високог Комесаријата УН за избеглице у Женеви, током преподнева имао је састанак са Антонијом Гутерешом високим комесаром УН за избеглице. Гутереш је истакао да регионална сарадња на Балкану представља једини пример на свету, где се захваљујући постојању политичке воље може очекивати окончавање избегли-штва. Он је, у неуоби-чајено дугом разговору, рекао да је свестан уложених напора и дугачког пута које су земље прешле протеклих неколико година како би се стигло до данашњих резултата.

Др Јован Кркобабић, потпредседник Владе Републике Србије и Антоније Гутереш, високи комесар УН за избеглице

Антонијо Гутереш је најавио свој скори долазак у Београд, који ће посетити са високим званичницима и директором УНХЦР-а за Европу, како би се што боље и ефикасније припремила донаторска конференција и обезбедила потребна средства.

Високи комесар УН за избеглице посебно се захвалио потпредседнику Владе Републике Србије јер – како је рекао – без његове решености да избегличку кризу приведе крају не би ни било Донаторске конференције. Тиме је направљен нови приступ решевању овог проблема што може да послужи као модел за решавање избегличких криза и на другим местима. Он је истовремено похвалио напоре Србије у регионалном процесу истакавши да избегличко питање на Балкану може да буде окончано искључиво процесом регионалне сарадње.

Без решавања избегличке проблематике неће се затворити полтичка питања у региону – посебно је истакао потпредседник Владе Србије Јован Кркобабић. Србија је уложила максималне напоре И природно је очекивати да и друге земље региона бар приближно исто учине да се ови проблеми реше. То је, на жалост, у прошлости изостајало. Декларацијама проблеми избеглица неће нестати са сцене, још мање ћемо их решити “гурањем” под тепих – рекао је Кркобабић

Потпредседник Владе Републике Србије изразио је бојазан од новог таласа интерно расељних лица са простора јужне српске покрајине и замолио Антонија Гутереша за подршку. Високи комесар УН за избеглице истакао је да решавање оваквих проблема често зависе од политике тренутка иако је реч о дуготрајном процесу као И да УНХЦР тај проблем не губи из вида.

Разгвору са високим комесаром УН за избеглице претходио је сусрет с америчком делегацијом који је предводи Дејвид Робинсон, главни заменик помоћника државног секретара задуженог за Биро за популацију, избеглице и миграције САД. Током састанка Робинсон је истакао да САД стоји на становишту да решавање питања избеглица у региону представља дуготрајан процес И да ће се максимално заложити да се обезбеди финансијска подршку током свих фаза процеса, све до његовог окончавања

Дејвид Робинсон исказао је велику решеност САД- а да буде главни донатор Регионалне конференције. Према његовом очекивању поред ЕУ И Јапана, још неколико великих земаља изразило је намеру да партиципира у овом процесу. Високи званичник САД најавио је за новембар ускладјивање принципа донаторске конференције.

Потпредседник Владе Републике Србије упутио је позив на министарску конферецију у Београду. Донаторска подршка на предстојећој конферецији неопходна је за формирање регионалног фонда. Та чињеница, уз прецизно спровођење постигнутог договора кроз регоналну сарадњу довешће читав процес до ефикасне имплементације и решавања питања избеглица. У томе Србија очекује подршку САД , нагласио је Кркобабић.


Leave a Reply

Your email address will not be published.