Саопштење из кабинета др Јована Кркобабића

jovan krkobabic penzije
Кркобабић: Пензије на време

Усклађивање плата и пензија кретаће се онако како је предвиђено Законом. То значи, три пута у 2011. години. Прво повећање је било у јануару , у априлу ће се плате и пензије усклађивати са растом тромесечне инфлације (од јануара закључно са мартом) а у октобру, у складу са кретањем шестомесечне инфлације и половином реалног раста БДП-а. Буџетом Републике Србије средства за пензије у 2011. у потпуности су обезбеђена, тако да су све приче о томе да ће пензионери бити ускраћени за повећање пензија неодговорне спекулације и позив на кршење Закона и споразума с ММФ-ом.
 
Колики ће бити износ повећања не можемо знати унапред већ тек када, у другој половини наредног месеца , добијемо податке Статистичког завода о висини мартовске инфлације. Сви пензионери у Србији у мају, када стиже априлски чек, добиће повећање које ће бити исто као и за запослене у јавном сектору и то онако како предвиђа Закон. За свако друго решење неопходна је промена Закона .

Што се тиче могућих додатних средстава која би била обезбеђена ван ових оквира – говори се о неких десет милијарди динара – и ММФ је сагласан да се та средства могу поделити као једнократна помоћ, али не као трајно повећање, тако да ни ту не видимо простор за неко друго тумачење и очекивање.

Вест која се појавила у одређеном броју гласила, којом се доводе у питање закони који регулишу ову материју, резултат је злонамерног изазивања нервозе и незадовољства грађана.


Leave a Reply

Your email address will not be published.