Потписани уговори у палати Србија – још 178 породица добило дом на селу

Потписивањем још 178 уговора данас у Палати Србија кров над главом стекло је још 257 одраслих и више од стотину деце.

„Ово је један изузетно значајан пројекат који доприноси да се млади врате на село и остану у земљи, а да празне сеоске куће и окућнице поново оживе. Свакако један од најбољих програма који Влада Србије реализује“, изјавио је председник Комисије за доделу средстава, ректор Београдског универзитета, проф. др Владан Ђокић.

Међу данашњим добитницима своје прве некретнине добило је 79 парова, 61 појединац и 38 самохраних родитеља. Данашњи добитници одлазе у села широм Србије у 70 локалних самоуправа, а највише нових комшија добиће становници Сомбора у 11 кућа. На југу овога пута предњачи Пирот са пет кућа. Села са највише домова, по четири, су сомборско Светозар Милетић и Остојићево у Чоки.

Шесточлана породица Макаји из Врбаса коначно је свој кров над главом добила у селу Куцура, где су иначе годинама живели у заједници. Адријан и Јелена нису крили емоције: „Ово је најсрећнији дан за нас и наше четворо деце, јер ћемо напокон имати више простора, своју самосталност и прилику да се опробамо у новим културама у пољопривреди “.

Професорка ликовне кулуре, самохрана мајка двоје тинејџера Тамара Ђорђевић мир за своју породицу наћи ће у селу Божурња код Тополе. „Успела сам да нађем предивну кућу у старом српском стилу, окружену изузетном природом. У овом идиличном окружењу, деца и ја намеравамо да покренемо свој мали посао у сеоском туризму“.

Данашњим потписима на уговоре о додели средстава Комисија је званично завршила свој рад за 2023. годину, чиме је број додељених сеоских кућа ове године достигао готово 1000, а укупно је од почетка овог програма нове власнике добило 2650 кућа.