КРКОБАБИЋ У ПЕРЛЕЗУ

Фото: Ненад Петровић/Бета

„Кров над главом и до 50 хектара слободне државне земље на коришћење младим пољопривредницима су гаранција да Банат неће остати празан“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић у посети Перлезу, селу на територији Града Зрењанина.

Фото: Ненад Петровић/Бета

Млади Милан Мишковић, добитник средстава за куповину сеоске куће с окућницом, пронашао је своју самосталност два километра од родитељске куће и наставиће да се на својих 15 хектара земље бави ратарством. „Ово је нешто о чему сам могао само да сањам. Сопствено домаћинство омогућиће ми да са својом вереницом заснујем своју породицу, а наставићу да обрађујем земљу као и до сада са оцем. Волим село и сигурно ћу овде остати.“ изјавио је овај добитник бесповратних 1.200.000 динара за које је купио кућу од 85 м2 са окућницом од 8 ари са помоћним објектима.

Фото: Ненад Петровић/Бета

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура изјавио је да је на крилима идеје Министарства за бригу о селу Град Зрењанин пружио сваку помоћ и подстицај младим пољопривредницима да остану у сеоским срединама. „Путеви који полако долазе у ове крајеве, уз инфраструктуру коју се трудимо да омогућимо – гасовод, школе, вртићи, спортски садржаји и остала комунална инфраструктура за коју се трудимо да буде све боља, уз овакве програме привућиће младе људе који једини могу да оживе наша села“ рекао је Салапура.

Фото: Ненад Петровић/Бета

Министар Кркобабић је нагласио да интересовање за овај програм превазилази сва очекивања и да је сада већ извесно да ће се са доделом празних кућа наставити и у наредном периоду.

Фото: Ненад Петровић/Бета

Министарство за бригу о селу, поред овог, спроводи низ програма за побољшање услова живота и рада на селу, од решавања питања егзистенције становника села удруживањем у задруге, доделу средстава за куповину минибусева за превоз сеоског становништва до обогаћења културног живота сељана и неговање традиције организовањем манифестација.

Кркобабић је данас говорио и о иницијативи да се слободна државна земља, које у Србији према подацима Академијског одбора за село има око 200.000 хектара, уступи под одређеним условима на коришћење онима који су заинтересовани да је обрађују.

Фото: Ненад Петровић/Бета