МИЛАН КРКОБАБИЋ: РУСКИ НЕКРОПОЉ – БЕОГРАД НЕ ЗАБОРАВЉА

Заменик градоначелника Милан Кркобабић и амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Конузин, обишли су данас радове на обнови комплекса „Руски некропољ” на Новом гробљу.

У току је комплетна рестаурација четири парцеле са 788 гробова руских емиграната, које ће заједно са “Иверском капелом” и Костурницом, у којој се налазе посмртни остаци руских војника погинулих у Првом светском рату, чинити овај значајан меморијални комплекс.

До сада је комплетно рестаурирана спомен-костурница према оригналном изгледу, а у току је завршетак радова на реконструкцији “Иверске капеле”, такође према оргиналном изгледу.

Планира се постављање звонаре, по пројекту старе звонаре “Иверске капеле”, и рестаурација надгробних споменика који су подлегли зубу времена.

Завршетком овог комплекса, ово ће бити највећи руски некропољ, рачунајући и постојећи у Паризу, ван руске територије.

Тим поводом заменик градоначелника Милан Кркобабић је истакао значај и важност овог пројекта на коме заједно раде Градска управа и представници руске државе и цркве.

У свом обраћању Кркобабић је истакао „да се политике и владе мењају али да је пријатељство између руског и српског народа константно. То управо потврђује изградња овог меморијалног комплекса“.

Обиласку некропоља поред делегације Русије присутвовао је и старешина подворја Руске православне цркве у Београду, протојереј Виталиј Атанасије.


Leave a Reply

Your email address will not be published.