ПУПСОВА АЗБУКА ЗА СПАС ЋИРИЛИЦЕ

Партија уједињених пензионера Србије сматра да је последњи час да се на високо место приоритета државне политике, и то у најскорије могуће време, стави питање очувања све угроженије ћирилице!

Због тога смо одлучили да током априла, сваког дана, објављујемо ПУПС-ову азбуку за спас ћирилице, којом упозоравамо на кључне проблеме са којим се српско писмо суочава.

Данас је ред на слово Ф под којим говоримо о значајној улози коју у очувању ћирилице могу да имају интернет сајтови и друштвене мреже.

ФЕЈСБУК

Поразна је чињеница да данас велики број општина у Србији има званичне интернет презентације искључиво на латиници – Шабац, Ивањица, Алексинац, Параћин, Зајечар, само су неки од примера.

У Суботици је, рецимо, сајт тројезичан – српски, хрватски и мађарски.

Међутим, српска верзија је, као и хрватска, на латиници. И док у Србији ни општине не воде рачуна о употреби службеног писма, с друге стране најпопуларнија друштвена мрежа Фејсбук у својој верзији на српском је на ћирилици.

Идентичан третман ћирилице је и на Гуглу као и Википедији. Испада да је њима више стало до ћирилице него онима који воде Шабац, Ивањицу, Алексинац, Параћин, Зајечар.

ПУПС ће инсистирати да институције државе и локалне самоуправе без остатка на својим интернет презентацијама користе ћирилицу. Нека се угледају на Фејсбук.


Leave a Reply

Your email address will not be published.