ПУПСОВА АЗБУКА ЗА СПАС ЋИРИЛИЦЕ

Партија уједињених пензионера Србије сматра да је последњи час да се на високо место приоритета државне политике, и то у најскорије могуће време, стави питање очувања све угроженије ћирилице!

Због тога смо одлучили да током априла, сваког дана, објављујемо ПУПС-ову азбуку за спас ћирилице, којом упозоравамо на кључне проблеме са којим се српско писмо суочава.

Данас је ред на слово Ф под којим говоримо о значајној улози коју у очувању ћирилице могу да имају интернет сајтови и друштвене мреже.

ФЕЈСБУК

Поразна је чињеница да данас велики број општина у Србији има званичне интернет презентације искључиво на латиници – Шабац, Ивањица, Алексинац, Параћин, Зајечар, само су неки од примера.

У Суботици је, рецимо, сајт тројезичан – српски, хрватски и мађарски.

Међутим, српска верзија је, као и хрватска, на латиници. И док у Србији ни општине не воде рачуна о употреби службеног писма, с друге стране најпопуларнија друштвена мрежа Фејсбук у својој верзији на српском је на ћирилици.

Идентичан третман ћирилице је и на Гуглу као и Википедији. Испада да је њима више стало до ћирилице него онима који воде Шабац, Ивањицу, Алексинац, Параћин, Зајечар.

ПУПС ће инсистирати да институције државе и локалне самоуправе без остатка на својим интернет презентацијама користе ћирилицу. Нека се угледају на Фејсбук.

Коментари су дозвољени 30 дана по објављивању чланка. Ако желите да нам се обратите, пишите нам.

Подели на Фејсбуку

Facebook Share

Tweet

Google Buzz