ДР ЈОВАН КРКОБАБИЋ: БЕЗ НАС НЕМА ВЛАСТИ

Лидер ПУПС говори за Новости о коалицијама, заштити угрожених, новој влади. Док је нас, пензије ће стизати редовно.

ПОСЛЕ избора правићемо коалицију са оним странкама које буду спремне да прихвате наш програм заштите најугроженијих грађана. Никоме унапред не дајемо предност као што никог и не искључујемо.
То је изјавио за “Новости” Јован Кркобабић, потпредседник Владе и лидер ПУПС који тврди да ни следећа власт неће моћи да се формира без њихове коалиционе листе коју предводи Ивица Дачић.

Са захтевима за повишицу пензија пресудно сте утицали да се формира власт са ДС? Хоћете ли и сада направити нови заокрет, можда према СНС?

– Понашамо се увек одговорно и принципијелно и према свом програму и према грађанима. Пре прошлих избора обећали смо повишицу пензија и њихово редовно усклађивање са платама у јавном сектору. То је испуњено. Пошто бирачи дају своју реч на изборима, поново ћемо сести са свима који желе да разговарају о нашем програму. Ко буде имао разумевања, моћи ће да буде наш партнер.

На чему ћете да инсистирате овог пута?

– Тражићемо да се социјална политика коју смо остварили у Београду преслика на целу Србију. А у главном граду смо обезбедили исплату 13. пензије за 65.000 пензионера, активирали смо домове пензионера, организовали патронажне посете многим старачким домаћинствима, увели бесплатан превоз за најстарије, помогли децу са посебним потребама, труднице, породиље… То је програм за целу Србију.

Каква влада Србији треба после избора?

– Праве реформе у држави може да изгура само одлучна влада. Нужно је оснажити, а појефтинити државни апарат. Треба све паразитске организације и већину агенција које су потпуно беспотребне угасити. Немачка има 12 агенција са 120 милиона становника, а Србија 130 агенција на 7,5 милиона људи. Имамо превише прописа и институција и све то “мути воду”, а у мутној води се лакше пеца. Она је погодна за корупцију. Треба нам велико поспремање државе.

Поједини политичари и експерти најављују крах система ПИО и скори престанак исплате пензија?

– Могуће је да радник не прими плату ако у одређеном месецу не оствари доходак. Али, то се не може односити на пензионере јер су они у минулом времену и кроз доприносе то већ уплатили. Знају пензионери да уз ПУПС поштар увек звони два пута месечно. Док је нас, пензије ће стизати редовно.

Слажете ли се са Дачићем да ММФ треба “испратити” из Србије?

– Србија треба да сарађује са свим државама и међународним организацијама целог света, ако је то у нашу корист и ако се не коси са државним и националним интересима. Србија сама са својим унутрашњим ресурсима не може поново да представља средње развијену земљу у Европи. Потребне су допунске инвестиције и кредити, а то не може да се постигне без сарадње са светским организацијама.

Какав резултат очекујете за коалицију СПС-ПУПС-ЈС?

– Верујем да ће угрожени слојеви становништва изаћи на изборе и да ће гласати за себе. Гласањем за себе, гласаће и за ПУПС и нашу коалицију. Пензионери, избеглице, незапослени… за протекле четири године уверили су се да нема те политичке снаге и странке која тако предано, потпуно и бескомпромисно брани њихове интересе као што то чини ПУПС. Сви остали се према њима понашају као према другоразредном проблему. Сигурно је да ће наша коалиција бити незаобилазан фактор при формирању нове владе, без обзира на то ко је буде формирао.

КО ће бити кандидат ваше коалиције за премијера и шта су ваше личне амбиције?

– Пошто ниједна од најјачих странака неће бити у прилици сама да формира владу мораће да се праве коалиције. Тек кад се договоре савези почећемо да разматрамо персонална решења. О функцијама за сада нисмо разговарали.

преузето са интернет портала “Вечерње новости онлајн


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.