ПУПСОВА АЗБУКА ЗА СПАС ЋИРИЛИЦЕ

Партија уједињених пензионера Србије сматра да је последњи час да се на високо место приоритета државне политике, и то у најскорије могуће време, стави питање очувања све угроженијег ћирилице! Због тога смо одлучили да током априла, сваког дана, објављујемо ПУПС-ову азбуку за спас ћирилице, којом упозоравамо на кључне проблеме са којим се српско писмо суочава.

Данас је ред на слово Д под којим подсећамо на раније „декларативне“ напоре државних институција у циљу спречавања даљег срозавања употребе ћирилице.

ДЕКЛАРАЦИЈА

Да је ћирлица угрожена поручено је још пре равно 10 година и то са званичног места. Тада је у Скупштини Србије и Црне Горе усвојена „Декларација о заштити ћирилице“, у којој је констатовано да се ћирилица запоставља и у званичној и у свакодневној употреби. Ова декларација је, међутим, остала мртво слово на папиру. И уместо да се тај суноврат заустави, национално писмо је пало на још ниже гране.

ПУПС ће се у новом парламенту заложити да заштита ћирилице нема само декларативни и, показало се, необавезни карактер, већ да се то питање уреди законом.

Једно реаговање на ПУПСОВА АЗБУКА ЗА СПАС ЋИРИЛИЦЕ

  1. Željko Slavković каже:

    Poštovani,
    da bi PUPSOVA AZBUKA ZA SPAS ĆIRILICE bila što uspešnija, potrebno je da ministarstvo prosvete naloži svim školama, da se na časovima informatike obavezno koristi ćirilica. Takođe je potrebno da mobilni operateri prodaju mobilne telefone u kojima postoji program za srpski jezik sa ćirićnim pismom.
    U današnje vreme retko ko ne koristi kompjuter i mobilni telefon, a pogotovu sva deca su korisnici savremenih tehnologija i zbog toga tu decu treba na informatički način vaspitavati da se služe ćirićnim pismom. Korišćenjem kompjutera i mobilnih telefona sa ćirićnim pismom od malena, deca će steći rutinu koja će im trajati do kraja života.
    Pozdrav.

Подели на Фејсбуку

Facebook Share

Tweet

Google Buzz