ПУПСОВА АЗБУКА ЗА СПАС ЋИРИЛИЦЕ

Партија уједињених пензионера Србије сматра да је последњи час да се на високо место приоритета државне политике, и то у најскорије могуће време, стави питање очувања све угроженијег ћирилице! Због тога смо одлучили да током априла, сваког дана, објављујемо ПУПС-ову азбуку за спас ћирилице, којом упозоравамо на кључне проблеме са којим се српско писмо суочава.

Данас је ред на слово Д под којим подсећамо на раније „декларативне“ напоре државних институција у циљу спречавања даљег срозавања употребе ћирилице.

ДЕКЛАРАЦИЈА

Да је ћирлица угрожена поручено је још пре равно 10 година и то са званичног места. Тада је у Скупштини Србије и Црне Горе усвојена „Декларација о заштити ћирилице“, у којој је констатовано да се ћирилица запоставља и у званичној и у свакодневној употреби. Ова декларација је, међутим, остала мртво слово на папиру. И уместо да се тај суноврат заустави, национално писмо је пало на још ниже гране.

ПУПС ће се у новом парламенту заложити да заштита ћирилице нема само декларативни и, показало се, необавезни карактер, већ да се то питање уреди законом.

Коментари су дозвољени 30 дана по објављивању чланка. Ако желите да нам се обратите, пишите нам.

Подели на Фејсбуку

Facebook Share

Tweet

Google Buzz