ПУПСОВА АЗБУКА ЗА СПАС ЋИРИЛИЦЕ

Партија уједињених пензионера Србије сматра да је последњи час да се на високо место приоритета државне политике, и то у најскорије могуће време, стави питање очувања све угроженијег ћирилице! Због тога смо одлучили да током априла, сваког дана, објављујемо ПУПС-ову азбуку за спас ћирилице, којом упозоравамо на кључне проблеме са којим се српско писмо суочава.

Данас је ред на слово Д под којим подсећамо на раније “декларативне” напоре државних институција у циљу спречавања даљег срозавања употребе ћирилице.

ДЕКЛАРАЦИЈА

Да је ћирлица угрожена поручено је још пре равно 10 година и то са званичног места. Тада је у Скупштини Србије и Црне Горе усвојена “Декларација о заштити ћирилице”, у којој је констатовано да се ћирилица запоставља и у званичној и у свакодневној употреби. Ова декларација је, међутим, остала мртво слово на папиру. И уместо да се тај суноврат заустави, национално писмо је пало на још ниже гране.

ПУПС ће се у новом парламенту заложити да заштита ћирилице нема само декларативни и, показало се, необавезни карактер, већ да се то питање уреди законом.


Leave a Reply

Your email address will not be published.