ПУПСОВА АЗБУКА ЗА СПАС ЋИРИЛИЦЕ

Партија уједињених пензионера Србије сматра да је последњи час да се на високо место приоритета државне политике, и то у најскорије могуће време, стави питање очувања све угроженијег ћирилице!

“Активности које је ПУПС досад иницирао за спас ћирилице наишле су на велику подршку јавности, али на веома млак или готово никакав одговор државних институција и партија, било да су оне у власти или у опозицији. Тако је наш предлог да се фебруар, кад Србија слави своју државност, прогласи месецом ћирилице, прошао без икакве реакције надлежних. Због тога смо одлучили да током целог априла месеца, из дана у дан, објављујемо нашу Азбуку за спас ћирилице”, најављује потпредседник ПУПС Милан Кркобабић.

Сваког од 30 дана априла биће објављено по једно слово азбуке са кључним термином, који ће указати на највеће проблеме са којима се национално писмо данас суочава:

АПРИЛ(ИЛИ)

Од 2006. на снази је Устав у којем стоји да је у Србији у службеној употреби српски језик и ћирилично писмо. У пракси је, међутим, сасвим другачије и због тога је све доле наведено, нажалост, првоаприлска шала:

– Већина штампаних и електронских медија у Србији је на ћирилици.

– Ћирилица је претежно писмо на којем се публикују књиге.

– Књиге за децу узраста до 10 година су углавном на ћирилици.

– Рекламе на телевизији, новинама, по билбордима су натполовично ћириличне.

– Сви рачуни и документа која издају предузећа у већинском власништву државе су на ћирилици.

Са националним писмом не сме да буде шале. Нека до следећег првог априла, бар нешто од наведеног престане да буде горки виц!


Comment

  • Wow, incredible weblog structure! How long have you ever been running a blog
    for? you make blogging look easy. The full glance
    of your web site is magnificent, let alone the content!

    You can see similar here e-commerce

Leave a Reply

Your email address will not be published.