ПРЕДСТАВЉЕН ПРОГРАМ ЗА ТРАЈНО РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА ИЗБЕГЛИЦА

Изградњом 10 хиљада станова, куповином сеоских домаћинстава и обезбеђивањем грађевинског материјала, у наредних неколико година требало би да буде трајно решен проблем стамбеног збрињавања око 17.000 избегличких породица, изјавио је данас потпредседник Владе Србије Јован Кркобабић.

Отварајући скуп на коме је шефовима дипломатских мисија у Београду представљен регионални програм за трајно решавање проблема избеглица, Кркобабић је рекао да ће 24. априла у Сарајеву бити одржана донаторска конференција на којој ће бити обезбеђено 583 милиона евра, од чега ће Србији припасти 335 милиона евра.

Он је подсетио да је Србија на петом месту у свету по дужини избеглиштва, док у Европи заузима прво место по броју избеглих лица, којих је 2008. године било око 200.000, из Хрватске и Босне и Херцеговине. Уз то, у Србији борави и око 220.000 интерно расељених лица са Косова и Метохије, на које се регионални програм за трајно решавање проблема избеглица не односи.

“Данас је ситуација нешто боља, остало је још око око 17.000 породица, што је око 45.000 избеглих из БиХ и Хрватске, и овај програм ће решити њихово стамбено питање. Регионална донаторска конференција у Сарајеву требало би да створи климу за трајно решење проблема избеглиштва, што је веома значајно и за Европску унију која жели да се до краја конституише као заједница држава и народа.”, изјавио је Кркобабаић.

Он је истакао да Србији остаје проблем 220.000 интерно расељених са Косова и Метохије, што је велико оптерећење за нашу земљу.

Лични изасланик високог комесара за избеглице УН Ан Вилем Бајлевелд истакао је да је веома важно што постоји јасно изражена политичка воља Србије, Хрватске, БиХ и Хрватске да се трајно реши избегличко питање. Он је додао да ће средства која стижу од донатора бити дистрибуирана преко Развојне банке Савета Европе, која ће обезбедити да помоћ стигне до оних којима је потребна.

“Реч је о преосталим избеглицама из ратова 1991.-1995. године. То су најосетљивији случајеви. Овај програм ће тим људима омогућити да престану да буду избеглице и да кроз интеграцију у локално друштво наставе са нормалним животом без икаквог посебног статуса”, рекао је Бајлевелд.

Републички комесар за избеглице Владимир Цуцић навео је да у Србији, двадесет година после почетка сукоба, борави око 45.000 људи са статусом избеглице. Од тога, око 800 људи су и даље у колективним центрима, око 20 одсто њих је решило стамбено питање, док су остали настањени код рођака или у изнајмљеним становима.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер поздравио је напоре четири државе да реше проблем избеглица и оценио да је овај пројекат од пресудне важности за будућност региона.

“Доћи до помирења није лако. Драго нам је што су ове четири земље прихватиле тај задатак. Избегли на решење чекају већ 17. година и не би требало да још годинама чекају на реализацију пројекта.”, поручио је Венсан Дежер.

Вршилац дужности амбасадора мисије ОЕБС-а у Београду Томас Мур истакао је да ће корист од овог пројекта имати најосетљивији међу избеглима, који су после 20 година живота у тешким условима већ изгубили наду. Он је оценио да је за многе од њих ово последња шанса да поврате контролу над својим животом.

Представник амбасада САД у Београду Ерл Лиценбергер рекао је да овај пројекат треба да обезбеди стамбено збрињавање великог броја људи, за шта су потребна велика средства. Он је оценио да Србија, Хрватска, БиХ и Црна Гора то не могу саме да изнесу, због чега САД позивају све земље да им се придруже у обезбеђивању неопходних средстава.

Цео пројекат у вредности 580 милиона евра омогућиће да у региону за пет година “кров над главом” добије око 73.000 “најрањивијих” категорија избеглица и мањи број интерно расељених особа.

На Донаторској конференцији у Сарајеву, заказаној за последњу недељу априла, биће формиран мултидонаторски поверилачки фонд за прикупљање потребних средстава. Од укупне суме, Србији је намењено 335 милиона евра, Хрватској 120 милиона, БиХ око 101 милион и Црној Гори 27 милиона евра. Уцешће земаља региона у спровођењу пројекта износи укупно 82 милиона евра, тако да ће Србија сама обезбедити 34 милиона евра.


Leave a Reply

Your email address will not be published.