МИЛАН КРКОБАБИЋ: СИТУАЦИЈА ЈЕ ТЕШКА И НЕИЗДРЖИВА

БЕОГРАД – Политичка ситуација у Србији је предизборна. Избори који долазе морају да реше кључна, животна питања. Волео бих да се сви издигнемо изнад неког партијског интереса и то ПУПС предлаже свим странкама. Тако само можемо да стигнемо до неког решења, рекао је Милан Кркобабић, потпредседник ПУПС-а и заменик градоначелника Београда, у разговору за „Правду“.

– Став ПУПС-а је јасан, хајде да урадимо оно што можемо за себе. Тешко можемо да утичемо на понашање Европске уније, а и остали ток догађаја не можемо да променимо. Можемо да се прилагодимо неким стварима. Треба урадити све оно што је корисно за нас, а поклопиће се са неким захтевима ЕУ.

Да ли је ПУПС расправљао на седници Председништва о некој коалицији?

– Не. Кључне теме су биле покретање привредне активности, промоција нашег економског програма. То је био основни задатак Председништва ПУПС-а. О том закону смо разговарали са Расимом Љајићем од кога смо добили пуну подршку. Следе састанци са замеником председника ДС-а Драганом Ђиласом о тој теми. Када су у питању избори, о томе нисмо разговарали. Сматрамо да ће то бити тема за следећи Главни одбор.

Спекулише се да би ваш коалициони партнер могла да буде странка Расима Љајића СДПС.

– Са Љајићем смо разговарали о тој економској теми. Иначе, и СДПС и ПУПС се брину, али имају и мисију у одбрани социјално угрожених грађана. Ми и у пракси тако делујемо. Потпуно одговорно и отворено разговарамо. Преговора неких званичних још није било. Разговарао сам о тематици социјалног предузетништва и са Александром Вучићем, замеником председника СНС-а. Наш однос са напредњацима је пун уважавања, као и однос према ДС-у. Унапред никада нећемо рећи да не желимо са овом или оном партијом. Немамо непријатеља на политичкој сцени и самостално ћемо одлучити када за коалиције дође време. За сада немамо ниједну примедбу на сарадњу са нашим коалиционим партнерима.

Очекујете ли да Брисел пред Србију стави нове услове?

– Све озбиљне политике имају јасно дефинисане циљеве. Од тих циљева се не одступа поготово када се ради о великим системима. Када дође време и када ЕУ буде дефинисала да јој је Србија заиста неопходна, ми нећемо имати тај проблем.

Они сада траже да Београд одустане од Резолуције 1244. Мислите ли да ћемо издржати тај притисак?

– Ситуација је неиздржива, али то је оно српско, наравно да ћемо издржати. Када се ради о политици, причати о категоријама праведног и неправедног нема много користи. Оно што бих ја волео као грађанин, јесте да будем упознат са свим циљевима или захтевима уколико су они јасно дефинисани и ако су познати нашим званичницима. Нема потребе да се изненађујемо.

А да ли смо ми Европи на неки начин забили прст у око, те се из једног услова рађа нови?

– Ако погледате од 1990. године на овамо каснили смо у свему томе. Једноставно на време нисмо пратили игру док су то други чинили. Вукли смо потезе у изнудици и никада нисмо отишли корак напред. Да, ми нисмо сада у ЕУ, а можда нећемо ни бити у наредних десет година, али знамо због чега нисмо. Када смо ставили ствари на кантар и када одређујемо, постоје неки приоритети који су кључни и којих се не можемо одрећи.

Како сада коментаришете све веће интересовање Русије за решење питања Косова?

– Русија као велика сила и велика земља штити своје интересе. Ми се само у овом моменту уклапамо у интересе Русије. Нисам склон да верујем и размишљам у категорији пријатеља и непријатеља. Склон сам да размишљам у категорији прецизно дефинисаних интереса. Озбиљне политике имају прецизно дефинисане и циљеве и интересе. Што се тиче Русије, нормално је да је заинтересована за свој положај у Европи. Видите како ЕУ има другачији однос у овом моменту када Русија покушава да интервенише преко ММФ-а.

Очекујете ли да у наредна два-три месеца добијемо кандидатуру, ту је и претња наставка дијалогу уколико се не одрекнемо Резолуције 1244?

– Ми морамо наставити дијалог. Уколико с друге стране имате неког ко поставља максималистичке захтеве, тешко је да се може доћи до решења. Фактор време у овом моменту могли би оставити по страни. Улазак у ЕУ није питање једне владе, једног мандата, једне политике. Ово је питање очувања државних, националних интереса Србије. Морамо да имамо консензус међу собом, да утврдимо наше циљеве. Како сада ствари стоје, нисам сигуран да до марта можемо добити статус кандидата.

Реализовали смо обећања

Када је у питању Београд и рад ПУПС-а, да ли сте задовољни учињеним?

– Ми смо у потпуности реализовали наша обећања. За пензионере као најсиромашнији слој друштва успели смо да обезбедимо помоћ од четири пута по 4.000 динара. Настављам с тим пројектом. Ту је и бесплатан градски превоз који покушавамо да обезбедимо, а ту је и низ иницијатива за најсиромашније слојеве друштва.

Хасан је код нас

Да ли је тачно да је Хасан Дудић, естрадни уметник, постао члан ПУПС-а?

– Има нешто и лепо. Велики број грађана Србије прилази ПУПС-у. Хасан Дудић је један од естрадних уметника који нам је приступио, а ту је и Јеллена, која је наш портпарол. Има доста младих у нашим редовима.

Предраг Јеремић

преузето са интернет портала дневног листа “Правда


Comment

  • Wow, wonderful blog layout! How lengthy have you ever been blogging for?
    you make running a blog look easy. The whole glance of your website is magnificent, let alone
    the content material! You can see similar here
    ecommerce

Leave a Reply

Your email address will not be published.