ПОСТАВЉЕН ПОВЕРЕНИК ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ ГРАДА БЕОГРАДА

Заменик градоначелника Београда Милан Кркобабић састао се данас са новопостављеним повереником за избеглице града Београда Миодрагом Прибиловићем и комесаром за избеглице Србије Владимиром Цуцићем поводом активног укључивања града Београда у решавање стамбеног питања избеглих и интерно расељених лица.

– Град Београд од данас добија повереника за избегла и расељена лица и тиме у админстративном и организационом смислу почињемо да се конкретно бавимо решавањем њихових проблема. Овим најављујемо и ближу сарадњу са Комесаријатом за избеглице Републике Србије , а наш заједнички и крајњи циљ јесте затварање свих колективних центара на територији града Београда. Средстава за ове намене има и она могу да се издвоје и на нивоу републике и града како би ти људи добили адекватан кров над главом, запослење, право на образовање или здравствену заштиту – изјавио је Кркобабић и додао да ће задатак новопостављеног повереника такође подразумевати да се избеглим лицима, уколико то желе, помогне да се врате у земљу из које су дошли.

Састанак у Старом двору поводом постављања повереника за избеглице града Београда

Повереник за избеглице Миодраг Прибиловић истакао је да је на данашњем састанку било речи о сарадњи Комесаријата за избеглице у питању подршке избеглицама и интерно расељеним лицима путем локалних акционих планова. Како је рекао, приоритет у збрињавању имаће људи из колективних центара, затим избеглице у приватном смештају које живе испод границе сиромаштва и социјално угрожени носиоци станарског права у Хрватској.

Комесар за избеглице Србије Владимир Цуцић казао је да се у Београду налази трећина укупног избеглог становништва, те да је именовање повереника на нивоу града најбољи начин да се обједине заједнички напори у решавању ове проблематике.

Састанку су присуствовали градски секретар за социјалну заштиту Владан Ђукић и члан Градског већа Дарко Божић.


Leave a Reply

Your email address will not be published.